Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, CNN TÜRK'te
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN TÜRK'te soruları yanıtladı.
Türkiye’nin yerli savunma, havacılık, uzay sanayii projelerinde son durum ne? Türkiye teknoloji üretiminde kimlerle yarışıyor? Başak Şengül ve Mete Yarar sordu; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yanıtladı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in açıklaması şu şekilde;
YERLİ SAVUNMA PROJELERİNE DAİR HER ŞEY
Sahada olduğunuz zaman masada da olabiliyorsunuz. Sahada yoksanız masada sözünüzün çok değeri yok.
Biz hala daha çok şey yapacağız. Bir yolculuktan bahsediyoruz burada irade çok önemli. Yolculuğa çıktık adım adım devam ettireceğiz Türkiye’nin akamete uğrayan girişimlerini biliyoruz. İrade eksiliği hatta bir engelleme oldu. Adım adım giden süreçte biz yerli ürünler yapacağız ve ürünlerimize, bize herhangi bir kişi 'dur' diyemeyecek biz burada 'bağımsız olacağız' diye bir politika uzun yıllar uygulandığı an bir yere gelebiliyorsunuz
ANADOLU AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ NE ZAMAN DENİZDE OLACAK?
Biz İHA ve SİHA koyabiliriz. Bu fikir dünyada yankı yaptı çeşitli ülkelerle konuştuğumuz zaman bayağı bir alıcı olduğunu gördük. Üzerine koyacağınız uçak önemli dünyada bu tarz uçak sayısı az. Tek tür SİHA koymayabilirsiniz İHA’da koyabilirsiniz güç çarpanı olarak devreye girecek.
Öncelikle bu salgın süreci etkili oldu. İlk planlanan süresinden öne çekilmeye çalışıldı ama salgın etkisi gelince gemide çalışmak kapalı bir ortam oraya çok sayıda insan çalıştırmaya çalıştığınız zaman riskler vardı. Yıl sonuna istiyorduk biraz daha sarkacak gözüküyor. 2022’yi ıskalamak istemiyoruz. SİHA konması konusu testleri tamamen bitirip hayata geçirmek istiyoruz. Geminin orijinal modelinden bazı değişiklikler yapılacak geciktirmemek için bahsettiğimiz sistemlerin test işlemleri yapılacak.
Kapsamlı uçak gemisi derken şu anda dünyada belirli uçak gemileri var bunların işletmesi pahalı ve kısıtlı. Yeni bir kavram ile oyun değiştirici dedik ya bunun gelecek nesli oyun değiştirecek bir ürün olarak sahaya çıkabilir. Tasarım kabiliyeti olarak bir ülkeden destek aldık bunlar da savunma sanayiinin adımları. Çok ortaklı projelere geliyorsunuz derken bir noktadan sonra kendi projelerinize geçiyorsunuz. Çalışmalar çok önemli, üzerinde döner kanat, jet motorlu İHA SİHA’yı içindeki çıkartma gemilerini düşündüğünüz zaman kuvvet çarpanını siz düşününün. Bizim görevimiz olabilecekleri silahlı kuvvetlerimizin hizmetine sunabilmek bu zincirde bizim görevimizi imkanları masaya koymak. Genel olarak ihtiyaç makamı neye ihtiyacı olduğunu tanımlar giderek artan ölçüde bunu iş birliği içerisinde konuşup imkanları çeşitlendirip bunların opsiyonlarını çalışıp, ortak çalışma modeli kuruldu.
Anadolu ile ilgili yüzde 10’u kaldı. İnce işleri kaldı. Bu tür bir gemi, operasyon kabiliyetinin yüzde 95’ine geldiği zaman da faaliyete geçirilebilir. Yüzde 60-65’i yerli.
Tasarımda olmazsanız bir yere gidemezsiniz, başkasından daha iyi olamazsınız
"AKINCI OYUNU BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIYOR"
AKINCI adım adım büyüyecek bir proje. AKINCI oyunu başka bir boyuta taşıyor. İHA, SİHA yolculuğumuz için AKINCI bir başka adım. Vurucu gücünüz artıyor, vurulma ihtimaliniz azalıyor. SİHA'lar şu an en dikkat çeken ürünlerimiz arasında. Vurucu gücü olan füzelerimiz de dikkat çekiyor. Çok uzundur kara aracı ihracımız da var. Buna deniz araçlarını da ekleyebiliriz. Kara araçlarımızı alıp tecrübe eden bazı ülkelerden gelen yorum şu: Biz sadece aracı almakla kalmadık, ne zaman bir sorunumuz olsa şirket yanımızda oldu. Her görüşten insanın savunma sanayiyi milli bir mesele olarak görüp desteklemek gerekir. Asla dezenformasyon yapılmamalı.
KARGU KAMİKAZE SİHA
Buradaki özellik şu: Buna bir patlayıcı koyuyorsunuz. Belirli bir hedefe yönlendiriyorsunuz. Hedefe geldiğinde tercih sizin: Çarpıp kendisini patlatabilir, çarpmadan belli bir süre önce havada patlayabilir, üstündeki mühimmatı bırakıp dönebilir. 8-10 tanesi kombine saldırı yapabilir.
ALTAY TANKI
Altay tankının bütün fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait. Savunma sanayi şirketlerinin yüzde 50'den fazlasına hiçbir yabancı şirket sahip olamaz. Bu konuda Katar meselesinin gündeme getirilmesi oldukça ilginç.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti