Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne revizyon çalışmaları
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bir yıl geride kaldı. Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile sistemin aksayan yönleri olup olmadığı üzerinde yapılan çalışma tamamlandı. Peki sistem revizyonu için öne çıkan formüller neler?
AK Parti, 1 yılı geride bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde ‘uyum düzenlemelerine’ hazırlanıyor. CNN TÜRK’ün edindiği bilgilere göre, yapılacak rötuşlar sistemin özüne dokunmayacak. Yani bir anayasa değişikliği olmayacak. Öncelikle uygulamadan kaynaklı sorunlar giderilecek.
"Nöbetçi Bakan Uygulaması"
Bunun ilk adımı ise Meclis tatile girmeden hayata geçti. Milletvekillerinin bakanlara ulaşmasını kolaylaştırmak için eski sistemde de var olan “Nöbetçi Bakan Uygulaması” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla tekrar devreye girdi. Eski sistemde de uygulanan nöbetçi bakan Meclis’teki ilgili yasalara ve vekillerden gelen taleplere göre genel kurulun çalıştığı günlerde Meclis’te olacak. Bu durum hem milletvekillerinin görüşme sürecini kısaltacak hem bakanın iş yükünü azaltacak.
Müsteşarlık makamının yeniden gündemde
Düşünülen bir diğer değişiklik ise bakanların belirli aralıklarla Meclis'e bilgi vermesi. Eğer hayata geçerse bakanın veya vekillerin talebi üzerine bakanlar haftada ya da iki haftada bir alanlarıyla ilgili Genel Kurul’da konuşacak. Edinilen bilgilere göre, bakanın veya bakan yardımcılarının birçok konuya bölünmesi nedeniyle bakanlıklara tüm meselelere hakim bir ismin görevlendirilmesi gündeme geldi. Bu nedenle geçmişte var olan yeni sistem ile kaldırılan müsteşarlık makamının yeniden gündeme getirilmesi üzerinde durulduğu öğrenildi. Bunun için de anayasal bir düzenlemeye gerek olmadığı belirtiliyor.
Sisteme uygun içtüzük
Bir diğer başlık ise yeni sisteme uygun bir içtüzük. Bunun için uyum değişiklikleri yerine içtüzüğün sıfırdan yazılması düşünülüyor. Edinilen bilgilere göre, bu kapsamda komisyonların güçlendirilmesi, sadece önüne gelen teklifi görüşüp çalışmalarını bitirmesi değil sürekli faal olarak çalışması ve kanun tekliflerinin buralarda oluşması üzerinde duruluyor.
Meclis’teki yasama kalitesini arttırmaya yönelik de bir düzenleme gündemde. Bu büronun milletvekili kanun teklifini hazırlarken danışması haline uzmanlarca hizmet verilmesi amacı ile kurulacağı, kanunların ne getirip götürdüğü gibi etki analizi konusunda da çalışma yapacağı ifade ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama
HABER || Kahire'de tarihi zirve: Peş peşe önemli görüşmeler! Erdoğan'dan 'terörsüz Suriye' mesajı
Türkiye'nin kanı donmuştu! Caninin ailesinden dilekçe: Bu soyadını taşıyamayız
Terör örgütü panikledi! PKK-YPG silah bırakacak mı? Abdulkadir Selvi yazdı