Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şimdi sıra Kandil'de sıra Sincar'da
Zonguldak'ta maden işçileriyle yaptığı iftarın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz ithali durduracağız. Bizim bütçemizde bir cari açık varsa bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ithal enerjidir." dedi. Erdoğan, "maden sahalarını sarı, kırmızı, mavi olarak risk gruplarına ayırarak denetimlerini de ona göre yapacağız. Tüm bu süreçleri şeffaf bir şekilde yürüterek kömürü ülkemizin yeni milli güç kaynaklarından biri haline dönüştürmekle kararlıyız” diye konuştu. Erdoğan iftar sonrası ziyaret ettiği Zonguldak Ereğli'de Türkiye'yi kim tehdit ederse üzerine gidileceğini belirterek "Şimdi sıra Kandil'de sıra Sincar'da" ifadelerini kullandı.
İBB önündeki minibüsçülerin eylemi sona erdi
PKK'lı 3 kadın terörist güvenlik güçlerine teslim oldu
Zonguldak mitingi sonrası maden işçileri ve aileleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iftar programı sonrası enerji ve kömür politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yıl sonuna kadar bin, yeni yılda 500 işçi ilavesi müjdesini verdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu akşam yılsonuna kadar inşallah 1000, önümüzdeki yıl da 500 ilave ile böyle bir alım müjdesini verdik. Bilesiniz ki biz birbirimizden sinerji, güç alacağız. O sinerjiyi alacağımız ki buralara hasım olanlar ders alsınlar. Çünkü hasım olanlar var. Hazmedemeyenler, yalan yanlış vaatlerde bulunanlar var. Ama biz yaptıklarımızla konuşuyoruz. Biz bir şeyi söylersek onu yaparız. Yapamayacağımızı asla vadetmeyiz." dedi.
"Bu damarda yerli kömür var. Biz buraları hayata geçirmemiz lazım."
Erdoğan, "Madenciliği de kapsayan enerji sektörü dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemiz için de önemli stratejik öneme sahip. Enerji Bakanımla hep konuşurum biz ithali durduracağız. Niye ithali durduracağız diyoruz. Sebebi şu, bizim bütçemizde bir cari açık varsa bunun en önemli sebeplerinden birisi ithal enerjidir. Termik santral dediğimiz olay kömürden kaynaklanıyor. Ben bunu niye ithal ile yapayım. Şu anda Trakya’dan Şırnak’a kadar devasa bir damar var. Bu damarda yerli kömür var. Biz buraları hayata geçirmemiz lazım. Maliyeti biraz yüksek olabilir ama hiç olmazsa bizim cari açığımızı körüklemez. Şimdi işte bu adımı atıyoruz. Ciddi bir noktaya da geldik. Milli enerji ve maden politikasını oluşturduk. Uzun ve kapsamlı bir çalışma ile oluşturduğumuz bu politikayı az güvenli yerlileştirme, öngörülebilir piyasa olmak üzere üçayak üzere oturtuyoruz. Amacımız enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için yerli kaynakları en üst düzeyde değerlendirmektir. Her bir başlığın altında çok önemli açılımlar var” diye konuştu.
“İthalata dayalı enerji politikalarıyla daha fazla yol kat edemeyeceğimizi öngördüğümüz için kendi kaynaklarımızı harekete geçirmeye başladık”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli kaynakları harekete geçirmeye başladıklarını vurgulayarak, “İthalata dayalı enerji politikalarıyla daha fazla yol kat edemeyeceğimizi görmeye başladığımız için kendi kaynaklarımızı harekete geçirmeye başladık. Bunda da güzel yol alıyoruz. Bize siyaset mühendislerinin değil maden, petrol, makine mühendislerinin lazım olduğu bilinciyle insan kaynağımıza yatırım yaptık. Bunun için geçtiğimiz 16 yılda eğitim yatırımlarını bütçede ilk sıraya çıkardık. Arkasında sağlık, arkasında adalet, emniyet, arkasında ulaştırma, enerji, bunlar arka arkaya geliyor. Dış politika, tarım arka arkaya bunların hepsinde hamdolsun sıçrama yapan bir Türkiye. Eğitim seviyesi arttıkça eskiden beri milletimize dayatılan kimi yanlışlarla daha kolay mücadele edebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
“Maden sektörü çevrecilik adına ekonomik değil diye horlandı”
Maden sektörünün yıllarca horlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
“Yıllarca bu ülkede maden sektörü kimi zaman çevrecilik adına kimi zaman ekonomik değil diye horlandı. Ötelendi. Termik santral inşaatlarına karşı akıl almaz dirençler gösterildi. Kömürün sanayide kullanımı engellenmeye çalışıldı. Halbuki bize örnek gösterilen Avrupa’ya baktığımızda hala elektrik enerjisinin büyük bölümünü kömürden elde eden bir Avrupa var. Başta Almanya bu konuda çok önde. Avustralya’ya gidin bu konuda çok çok önemli yere sahip. Kimse onları değerlendirerek hareket etmiyor. Bize kalkıp yok şöyleydi yok böyleydi diyorlar. Biz onlara serbest olan kömürü bize haram etmesinin niyetinin aslında ne olduğunu çok iyi biliyoruz.
Bu çevrelerin tek derdi var. Türkiye’nin güçlenmesini, gelişmesini büyümesini engellemektir. Güney Afrika’dan, Sibirya’dan kömür getir ama kendi kömürünü kullanma. Bu durum karşısında kömür madenciliğimizi daha ileriye taşımak için yeni yöntemler, yollar, stratejiler geliştirdik. Kömürün keşfinden rezervinin belirlenmesi, üretimde kullanımından zararlı etkilerinin önlenmesine kadar tüm aşamaları bilimsel yöntemlerle ele aldık. Ülkemizin 10 milyon tona kömür kadar üretim potansiyeli var. Ancak şu anda ortalama 1,2 milyon ton üretim yapılıyor. Hali hazırda sektörde çalışan 10 bin işçiyi 20 bine çıkarma potansiyeline sahibiz. Kimsenin mağdur olmadığı doğru bir modelle teknolojik imkanları da maden bölgeleri düzenlemelerinde kullanarak inşallah hayata geçireceğiz.
Bu modelle kömür üretiminin yanı sıra sosyal imkanları da genişleterek Zonguldak’ın ihya olmasını sağlayacağız. Şehir uzun süredir özellikle Lavuar Alanı’nın düzenlenmesini bekliyor. Halen TTK’ya ait olan bu bölgeyi inşallah Millet Bahçesi’ne dönüştürüyoruz. İnşallah burayı süratle millet bahçesine dönüştüreceğiz. Yaklaşık 160 dönüm bir yer. Bütün bu cıvıl cıvıl çoluk çocuğu alacaksınız. İnsan her yerde olduğu gibi kömür konusunda da belirleyici faktördür. Madencilerimizin alın teri, emeği, aklı, tecrübesi olmadan hedeflerimize ulaşamayız. Bunun için de sektörü insan odaklı, insan güvenliği merkezli bir şekilde yapılandırmaya karar verdik.”
Kandil ve Sincar mesajı
Erdoğan madencilerle iftardan sonra ziyaret ettiği Zonguldak Ereğli'de miting düzenledi.
Erdoğan'ın Ereğli'de şunları ifade etti:
"Sen apoletleri söküyorsun diyor. Bay Muharrem ben sökmedim apoletleri yargı söktü yargı. Biz bu millete ihanet edenleri tuttuk yargıya teslim ettik. 251 şehidimizin bedelini ödeyecekler, gazilerimizin bedelini ödeyecekler. Şu anda yapılan budur. Yargı devam ediyor. Biz bir hukuk devleti olarak yargı böyle bir konuda (idam) parlamentonun verdiği karar bu olursa ben bunu onarım derim. Biz değerler silsilesi içerisinde kanı yerde bırakmayız. Bak Afrin'de 4500 teröristi etkisiz hale getirdik. Şimdi dediği gibi sıra Kandil'de sıra Sincar'da. Ülkemizi kim tehdit ederse üzerine üzerine gideceğiz.
- Kardeşlerim düşünebiliyor musunuz. Biz kitap bulamazdık kitap. Şimdi biz sıraların üzerine kitapları koyuyoruz. Üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı. 81 vilayetin tamamında üniversitemiz var. Üniversite sayısı son açılanlarla 205'e ulaştı. Biz üniversiteleri vatandaşımızın ayağına getirdik. İstiyoruz ki tüm evlatlarımız rahatlıkla okuyabilsin. Derslik sayısını da arttırdık.
- Cumhur ittifakı ile beraber sandıkları biz CHP'nin ve yanındakilerin demokratik bir şekilde kafasına geçirmemiz lazım.
- Mor beyin, ByLock bunların hepsi yargı meselesi. Yargıda verilen karara bizim müdahale yetkimiz yok. Bütün bunlar bizim tasarrufumuz dışında, yargının elinde olan şeyler. Yargının alanına ben giremem, yargının da benim alanıma girmesini istemem.
- Bütün bu yolculuğumuzda burada bizim Ereğli Demir-Çelik'imiz var. Kandilli Alacaağzı kömür sahası ihalesi de yarın yapılacak. Bunlar yeni istihdam alanları demektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!