Çocukların suç oranlarında artış var
Son zamanlarda suça karışan çocuk sayısında ciddi bir artış var. TÜİK’in Ağustos 2023 tarihli raporuna göre geçen yıl 600 binin üzerinde çocuk suça karıştı. Çocukların en fazla karıştığı suç olaylarıysa; yaralama, hırsızlık, uyuşturucu kullanmak ya da satmak. Peki tüm bunların perde arkasında ne var? CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik ve kameraman Emir Ünlü’nün haberi.
Türkiye’de suç işleme, madde kullanımı, silaha ulaşma ve şiddete meyil, çocuk ve gençler arasında artış gösteriyor.
Sosyal medya, televizyon ve aile içi şiddet gibi etkenlerle durum her geçen gün daha da tırmanıyor ve şiddetin boyutu gittikçe daha da artıyor.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kağıthane’de düzenlenen uyuşturucu operasyonu sırasında yaşları 17-18 civarındaki şüpheliler, polise uzun namlulu silahlar ile saldırmıştı.
Başka bir olay ise Beyoğlu’nda yaşanmıştı. 14 yaşındaki bir çocuk, 19 yaşındaki bir genci öldürmüştü.
Avukat Çağla Gül Bulut konuyla ilgili olarak, “Öncelikle suçlu çocuk yoktur suça sürüklenen çocuk vardır. Aynı zaman da öyle bir şey ki çeteler çocukları suça alet ediyor. Türk ceza kanununda çeşitli yaş grupları var. 12-15, 15-18 gibi bu yaş grubundaki çocukların suça karışması halinde cezai yaptırım daha az. Bu suçlar hırsızlık ve uyuşturucu ticareti gibi suçlar olmakta. Dizilerde bir mafyacılık özentiliği var çocuklar bunu izlerse, çevresinde sosyoekonomik düzeyi düşük bir yerde yetişirse suçlu, insanlara özenirse diziler, basın, sosyal medya bunu pekiştirirse, cezaların caydırıcılığı bulunmazsa suça bulaşma artar. Çocukların suça karışmasına çeşitli etmenler var. Aile faktörü yoksulluk ve çevre faktörü gibi” ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan rapor, çocuk ve gençlerin suça eğilimindeki artışı gözler önüne serdi. Ağustos 2023’te yayınlanan rapora göre geçtiğimiz yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754 oldu.
Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman da “Evet son dönemde uyarıcı madde kullanımında ciddi bir artış var. Davranım bozukluğu olan kişilerde madde kullanımı oranı daha yüksek. Madde kullanımının da suçla ilişkisi olduğunu biliyoruz” şeklinde görüş belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Narin Güran'ın tutuklu ağabeyi Enes Güran'dan şaşırtan sözler: 'Öldürdüğüme dair somut delil yok'
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?
Öcalan çağrısını yineledi! Bahçeli'nin konuşmasının kodları
Balışeyh Belediye Başkanı Şen son yolculuğuna uğurlandı