CNN TÜRK yeni yapının ayrıntılarına ulaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçilmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin oluşturulacak yeni yapıyı açıklamıştı. O yapının ayrıntılarına CNN TÜRK ulaştı. Yeni yapı nasıl çalışacak? Bürokrasi nasıl azaltılacak? İşte ayrıntıları...
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçilmesi halinde hayata geçireceği yeni Cumhurbaşkanlığı sistemini açıkladı. Peki o sistemde neler değişiyor?
Kurular nasıl çalışacak?
Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Müsteşarı olacak. Bu isim şu anda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin yaptığı çalışmaları yapacak. Direkt Cumhurbaşkanı'na bağlı çalışacak 9 kurul oluşturulacak. Kurullar Cumhurbaşkanı'nın öncelikleri doğrultusunda projeleri üretip, yönetecek. Cumhurbaşkanı'nın onayladıkları ya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ya da bakanlıklar eliyle hayata geçirilecek. Kurullarda STK'lardan, akademisyenlerden ve sektörden isimler yer alacak. Bazı kurullar üç, bazıları beş ya da 7 kişiden oluşabilecek.
65 kurum ve kurul yeni yapıda birleşiyor
Mevcutta faaliyette olan 65 kurul, komisyon komite var. Bunların tamamı 9 kurul bünyesine alınacak. Örneğin Boğaziçi İmar Kurulu, İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu gibi kurullar, Yerel Yönetim Politikalar Kurulu bünyesine geçecek. Böylelikle bürokrasinin azaltılması planlanıyor. Ama Merkez Bankası ile EPDK, SPK ve BDDK gibi ekonomi kurul ve kurumlar, RTÜK ise mevcut yapısını koruyacak. 9 kurul bünyesine alınmayacak.
Ofisler nasıl çalışacak?
Yeni sistemde hayata geçirilecek bir diğer uyğulama ise ofisler. 4 ofisten biri İnsan Kaynakları Ofisi. Mevcuttaki Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nün yaptığı işi yapacak. Yani kamu kurumlarına kimlerin atanacağına, güvenlik soruşturmalarından liyakata kadar pek çok değerlendirmeyi İnsan Kaynakları Ofisi yapacak. Yeni bürokratik yapı içinde birleşecek bakanlıklar ile kapanacak kurum ve kuruluşlarda boşa çıkacak isimlerin, bu ofiste toplanarak ilgili yerlere atamalarının yapılması da söz konusu olacak. Ancak CNN TÜRK'ün edindiği bilgiye göre; bakanlık müsteşarlarının yerini bakan yardımcıları alacak. Sayıları birden fazla olabilecek. Bakan yardımcılarına ilişkin düzenlemede bakan ile birlikte gelir ve gider ibaresi konulacak.
Başkanlıklar nasıl çalışacak?
Ve Cumhurbaşkanı'na bağlı başkanlıklar. 8 başkanlıktan ikisi yeni. Bütçeyi hazırlama yetkisi Cumhurbaşkanı'nda. Bu nedenle yeni başkanlıklardan biri Strateji ve Bütçe Başkanlığı olacak. Maliye bünyesindeki Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü bu başkanlık bünyesinde görev yapacak. İkincisi ise İletişim Başkanlığı. Başbakan yardımcılarına bağlı olarak görev yapan TRT, Anadolu Ajansı ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi kurumlar bu başkanlığa bağlı çalışacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...