"Çiğ köftede hile" uyarısı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez lezzeti olan çiğ köfte, son yıllarda batıda da oldukça sık tüketilen ve sevilen bir besin haline geldi. Ancak işin ustaları, tüketiciyi güvenilir yerlerde yenmesi konusunda uyarıyor. Çünkü bazı hileciler, kalitesiz baharatlar ve renklendiricilere başvurabiliyor.
Etli olarak yoğrulanın Şanlıurfa, etsiz yoğrulanın ise Adıyaman tarafından tescillendiği çiğ köftede hileye başvurulduğu belirtildi. Malatyalı çiğ köfte ustası Cihan Tetik, sağlıklı, kaliteli ve lezzetli çiğ köftenin tüketilmesini aksinin insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Cihan Tetik, lezzetli ve kaliteli çiğ köfte yemek için kullanılan malzemelerin kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Köftede kullanılan; bulgur, sarımsak, isot ve baharatın kaliteli olmasının şart olduğunu anlatan Tetik, "Bu ürünler de güvenilir yerden alınmalıdır. Çiğ köfte, kaliteli malzemelerin usta tarafından kıvamında yoğrulması ile elde edilir" dedi.
"GIDA KALİTELİ OLMAK ZORUNDA"
Çiğ köftede çeşitli hile yöntemleri olduğunu ve bu durumun insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu dile getiren Tetik, halkı hileli ürün yememek için güvendiği işletmelerin ürünlerini tüketmeleri konusunda uyardı. Köfteye kalitesiz baharat ve renklendiriciler konulduğunu anlatan Tetik, şöyle konuştu:
"Kalitesiz baharat, tatlandırıcı, renklendiriciler konuluyor bazı çiğ köftecilerde ve bunlara dikkat etmemiz lazım. Bu sonuç olarak gıda. İnsanların tükettiği evlerine, eşlerine, çocuklarına yedirdikleri bir şey, bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sonuç olarak gıda, kaliteli olmak zorundadır. İnsanlar sadece damak tadına bakarlar ama gerçekten çiğ köftenin aslı, gerçeği ana maddesi, bulgur sarımsak, isot ve baharattır. Şimdi cevizli yapan, muzlu yapan, yoğurtlu yapan, bulyon kullananları duyuyoruz. Bulyon pişmiş etten hazırlanmış bir yiyecektir. Çorbalara lezzet vermek adına, pilavlara, çorbalara katılır. Çiğ köftenin de baş harfleri 'çiğ' deniyor zaten. Pişmiş etle hiçbir alakası yok ama bulyon kullanan çok fazla çiğköfteci var. Bu da bakteriye neden oluyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Çanakkale Ayvacık'taki Deprem Tüm Marmara İçin Uyarı Niteliğinde!
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Grand Kartal Otel'de Yangın Sonrası Yıkım Görüntüleri
Otel faciasında 12. kattan atladı! Kararı babasıyla görüntülü konuşma sırasında vermiş