hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çatı davasında karar zamanı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe teşebbüsünün planlayıcıları için yarın karar günü. Aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 224 sanıklı Genelkurmay "çatı" davası karara bağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    224 sanıklı davada karar açıklanacak

    Sivil imamlar, mahrem imamlar, FETÖ'cü ve darbeci askerler... Türkiye onları 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün ardından tanıdı. Ve darbe teşebbüsünün planlayıcısı olan sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de arasında bulunduğu Genelkurmay "çatı" davasında karar açıklanacak.

    15 Temmuz gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı darbeci askerler tarafından Genelkurmay Başkanlığı işgal edilmiş, 11 sivil ile bir asker şehit edilmişti. Ve dönemin Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı gibi isimler burada derdest edilerek darbenin komuta merkezi konumundaki Akıncı Üssü'ne götürülmüştü. Çatı davasının iddianamesinde 15 Temmuz gecesi Türkiye'de şehit olan tüm asker, polis ve sivillerin isimlerine yer verilerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "mağdur-müşteki" sıfatıyla yer almıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 37'si "yurtta sulh konseyi" üyesi 224 sanık yargılanıyor. 26'sı eski general olan sanıklar "anayasayı ihlal", "kasten öldürme" ve "cumhurbaşkanına suikast girişimi" ile suçlanıyor.

    Sanıklar için istenen ceza 55 bin yıl hapis

    37 yurtta sulh konseyi üyesi hakkında darbe girişimi ve 250 sivilin şehit edilmesi sebebiyle 252 şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Bunun yanısıra 2 bin 558 sivil vatandaş ile 177 güvenlik personelinin yaralanması sebebiyle sanıklar için istenen toplam ceza 55 bin 880'er yıl hapis.

    Davanın bir numaralı sanığı darbe talimatını veren Fetullah Gülen, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk de darbe girişimini yönetmekle suçlanıyor.

    Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Mehmet Partigöç ve Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay'daki süreci yönetim isim olarak ididanamede yeralıyor.

    Cumhurbaşkanına suikast ve kaçırma eylemiyle ilgili görevlendirilen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın eski Emir Subayı Levent Türkkan davanın sanıkları arasında bulunuyor.

    Son duruşma için sıkı güvenlik önlemi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sincan cezaevi yerleşkesinde kurulan mahkeme salonunda görülecek dava için geniş güvenlik önlemi alındı. Mahkeme salonunun içinde ve dışında güvenliği polis ve jandarma özel harekat birimleri ortaklaşa sağlayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow