Çanakkale'deki deprem Marmara Depremini tetikler mi?
Çanakkale Ayvacık açıklarında meydana gelen 5.0 büyüklüğünde deprem ile ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, CNN TÜRK canlı yayınına katılarak Çanakkale Ayvacık açıklarında meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem ve beklenenen büyük Marmara Depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tüysüz şunlarıo söyledi:
2017 yılının Şubat ayında bu bölgede bir deprem fırtınası meydana gelmişti ve bu bölgede 4 tane 5 şiddetinin biraz üzerinde deprem oluşmuştu. Bunların yanında çok sayıda artçı depremler meydana gelmişti. Şu ana kadar yaklaşık 3000’in üzerinde deprem meydana gelmişti. Bugün meydana gelen deprem ise yine aynı noktada oluştu. 5.1 büyüklüğündeki sığ diyebileceğimiz deprem Marmara çevresindeki geniş bir coğrafyada hissedildi. Çoğu kişi ciddi bir sarsıntı duydu. Bunun arkasından en büyüğü 4 şiddetinde olmak üzere 16 tane artçı deprem meydana geldi.
Artçı depremler devam edecek mi? Şiddetleri en fazla ne kadar olur?
Bölgenin yapısına baktığımızda öncü ya da artçı olarak ayıramadığımız çok sayıda deprem meydana geliyor. Bugün olan 5.1 depremden sonra en büyüğü 4 şiddetinde olan artçı depremler meydana gelmiştir. Bunların şiddeti 4.1-4.2-4.3 olabilir. Eğer ilk depremden sonra yapılarda hasar meydana gelmişse, artçı depremlerin de o hasarları tetikleyeceğini düşünürsek binaların mutlaka yetkili kişiler tarafından incelenmesi gerekir. Bizim bu bölge için 5 şiddetinin üzerinde bir deprem beklentimiz yok. Geçmişe bakıldığında da bu bölgede, 6 şiddetinin üzerine çıkan çok fazla deprem meydana gelmedi.
Bu deprem beklenen Marmara Depremini tetikler mi?
Bu depremin Marmara Depremi ile bir ilgisi yok. İkisi de birbirinden farklı coğrafyalarda. Bu depremin beklenen Marmara Depremini tetiklemesi söz konusu değildir.
Ülkemizi depreme hazırlıklı görüyor muşunuzu?
Türkiye bir deprem ülkesidir. Tarih boyunca depremden etkilenmiştir ve etkilenecektir. Önemli olan depremin hangi fay hattı üzerinde olduğu değil, ülkemizin depreme ne kadar hazırlıklı olduğudur. Bu anlamda baktığımızda kişi ya da idari birimler olarak depreme mutlaka hazır olmalıyız. Yakın zamanda Kartal’da çok kişiyi kaybettik. Bunun üzerine birçok bina hakkında da yıkım kararı alındı. Bu da çok açık gösteriyor ki biz ve yapılarımız depreme yeteri kadar hazırlıklı değiliz. Depremde esas olan depreme hazır olmaktır. 17 Ağustos depreminin üzerinden neredeyse 20 yıl geçti ama bu 20 yıl içerisinde elbette büyük çabalar sarf edilmiştir ama yine de depreme hazır olmanın çok çok gerisinde olduğumuzu söylemeliyim.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!