Çamurdan elektrik üretilecek
Marmara Denizi'nde deniz salyasına neden olan arıtma tesisi çamurlarından enerji üretilecek. ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin TÜBİTAK destekli projeleriyle geliştirilecek yüksek teknolojiyle büyük ekonomik getiri sağlanması hedefleniyor.
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJE DÜNYADA BİR İLK OLACAK
Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bilim insanlarının dünyada ilk olacak bir projeye imza atması bekleniyor. Projeyle Marmara Denizi'nde müsilaj, yani deniz salyası patlamasının nedenlerinden biri olan arıtma tesisi çamurlarından sentetik gaz, hidrojen, ısı ve elektrik üretecek yüksek teknoloji geliştirilecek.
DENİZ SALYASINA NEDEN OLAN ÇAMUR DÖNÜŞTÜRÜLECEK
TÜBİTAK desteğiyle yürütülen projeyle, organik atıkların yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla büyük ekonomik getiri sağlanması hedefleniyor. Projede geliştirilecek yaklaşımla bertaraf edilmesi zor olan atık su arıtma tesislerinin çok nemli çamurlarının, hem bertaraf edilmesi hem de bu organik malzemenin enerji ihtivasının, sentetik gaz, hidrojen, ısı ve elektrik üretebilecek biyokatıya dönüştürülmesi sağlanacak.
Projeyle atık suların deniz salyasına neden olan besin yükü de azaltılacak. Ve proses suyunun içerdiği besinler, mikro yosun üretiminde kullanılarak üretim maliyeti ciddi miktarda azaltılacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TUSAŞ, Avrupa ve ABD Pazarına Açılmayı Hedefliyor
Sağlık Riskleri ve Bilinçsiz Uygulamalar: “Sarı Serum” Piyasası Yayılıyor!
TAG Otoyolu Gaziantep geçişindeki zincirleme kazada TIR ve otomobil yandı: 1 ölü, 19 yaralı
SON DAKİKA: Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Mahkemeden Yüksel-Enes Güran kararı
3 Şubat Pazartesi günü okullar tatil mi? 15 tatil bitti mi, son gün ne zaman?