Son dakika... İşte çalışma hayatında normalleşmeye dair merak edilenler
Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte çalışma yaşamına ilişkin merak edilen başlıklar var. Onların başında esnek çalışma uygulamalarının ne zamana kadar süreceği, sektörlerde uzaktan ve esnek çalışmalarla ilgili hangi adımların atılacağı.
Koronavirüs sürecinin başında iş dünyası ve çalışma yaşamına ilişkin alınan kararların bir bölümü belli bir süreliğine hayata geçirilmişti. Şimdi merak edilen o sürelerin sonunda ne olacağı.
Onların başında kısa çalışma ödeneği var. Başvurular 30 Haziran'da sona erecek. Ödemeler ise başvuru gününe göre yani 30 Haziran sonrasına kadar devam edebilecek. Ama bu tarihler korona sonrasında daha çok kişi yararlanabilsin diye kolaylaştırılmış olan kısa çalışma ödeneği için geçerli. Yani şartların "60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödenmiş olması olarak'' belirlendiği kısa çalışma ödeneği. İşte bu çevreçevedeki başvuru süresi haziran sonunda doluyor. Eğer hükümet karar alırsa bu imkanın 3 ay daha uzatılma ihtimali var de var. 30 Haziran sonrasında ise eğer başka bir uzatma yapılmazsa eski sisteme dönülecek. Yani kolaylaştırılmış şartlar kalkacak. Daha önce de devam eden kısa çalışma ödeneği devrede olacak.
Korona ile başlayan bir diğer tedbir ise kamuda esnek çalışma dönemiydi. Şimdi normalleşme dönemi ile esnek çalışma uygulayan alanlarda ne adım atılacağı merak ediliyor.
Kurumlarda esnek çalışmada tek bir yöntem uygulanmamıştı. Çalışan sayısına göre nasıl bir esnek çalışma sisteminin uygulanacağını daha çok işin şekline göre birim amirleri belirlemişti. Özellikle dönüşümlü olarak personel sayısı azaltılarak çalışılmıştı. Bazı kamu kurumları esnek çalışmadan eski sisteme geçiş yapmak için çalışmalar başlattı. Kronik rahatsızlığı olanlarla ilgili de bu kapsamda idari izinli sayılıyordu. Esnek çalışma uygulamasının haziran ayı ortasında tamamlanabileceği belirtiliyor. Kamuda idari izinli sayılma, uzaktan çalışma uygulamasını kaldıracak, yeni normallere göre yeni uygulamaları içeren genelge yayımlanacak.
Ve özel sektör... Otomotiv ana fabrikalarının tümü artık çalışıyor. Tekstil üreticileri kapasitelerini arttırmaya başladılar. Gıda, kimya,ilaç ile ambalaj sanayi zaten virüs sürecinde daha yoğun çalışmaya başlamıştı. Özellikle bu ve benzer sektörlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı TSE'nin belirlediği kılavuz doğrultusunda hareket ediliyor. Başta personelin sosyal mesafeli çalışmasından girişte ateşinin ölçülmesine kadar tüm tedbirlerin alınması ile normalleşme sürecine geçilmeye çalışılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?