Büyük İstanbul Otogarı park olacak
Esnafının derdi bitmeyen, son günlerde kavgalarla gündeme gelen Büyük İstanbul Otogarı'nın ne olacağı belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldukça eskiyen otogarın ne olacağını açıkladı. Topbaş, "İstanbul'daki mevcut cep otogarlarına yenileri eklenecek, eski otogar yıkılarak yerine park yapılacak" dedi. Topbaş Taksim meydanının da önümüzdeki yılın ilk aylarında tamamlanacağını söyledi.
Şile'de bulunan Yeryüzü Doğal Ürünler Pazarı'nı ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin Kurbağalıdere ve Taksim Meydan düzenlemesine ilişkin sorularını yanıtladı.
2017'de 6 noktada otogarlar devreye girecek
İstanbul'da 6 farklı noktada otogar yapılacağını belirten Kadir Topbaş, “Otogarların sistemleri değiştirilir hale geldi. Alibeyköy'de şu anda bir cep otogarı yaptık. Şehir merkezinde kalan Bayrampaşa'daki otogar gelecekteki işlevini yitirecek. Daha lokal, daha küçük, 6 bölgede parçalamak üzereyiz. Buna göre çalışma yapıyoruz. Böylece İstanbul'daki kentler arasındaki ulaşımda bir nokta yoğunlaştırmadan bir çalışma yapıyoruz. Bunun tespitlerini yaptık. Mevcut Bayrampaşa'daki otogarı da üstünü tamamen yeşil park haline getirmeyi, alt katlarını otopark yapmayı düşünüyoruz. Orada artık otogar fonksiyonu olmayacak. Bu otogarların da 2016, 2017 gibi tamamlanmasını hedefliyoruz. 2017 gibi de bu otogarlar devreye girecek" ifadelerini kullandı.
Taksim Meydanı önümüzdeki yılın ilk aylarında tamamlanacak
Taksim Meydanı'nda devam eden çalışmaların sorulması üzerine Kadir Topbaş, “Taksim Meydanı başlanıldı. Küçük lokal çalışmalarla yürütmekteyiz. Meydanı tamamen kapatarak hayatı etkilememek adına daha titiz, yavaş bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki yılın ilk aylarında tamamlanacak. Bölüm bölüm gidiyoruz, birden gitsek hızla yapabiliriz ama Taksim'i trafiğe, yaya yürüyüşüne büyük ölçekte kapatmak gerekir" dedi.
“Neredeydi o zaman bu çevreciler?"
Kurbağalıdere'den toplanan balçık ve pisliğin Marmara Denizi açıklarına dökülmesi üzerine sorulan soruya yanıt veren İBB Başkanı Topbaş, CHP'ye yüklenerek, “Kurbağalıdere 72 kilometrelik bir hat. Sayın Nurettin Sözen döneminde belge var. Bu dereleri denize dökülen yer kabul edip, kanal bağlanabilmesine müsaade etmişler. Kanal bağlamışlar. CHP zihniyeti bu dereleri kirletmiş, kanal bağlatmış. Neredeydi o zaman bu çevreciler" diye sordu. Topbaş Kurbağalıdere ıslahının çabuk tamamlanması için Kurbağalıdere'den toplanan atığın gemiyle taşındığını belirterek, “Bu konuda bilimsel olarak izin almak suretiyle Marmara'nın açıklarındaki belli bir noktada yarık olan bir alana boşaltılabileceğinden bahsettiler. Oralara gemiyle taşıdık, çabuk bitsin diye. Buna karşı çıkıldı. Peki buna karşı çıkanlara soruyorum. Sayın Sözen döneminde derin deşarj diye İstanbul'un atık sularını Marmara'ya gönderilirken, yine İstanbul Boğazı'nın akıntısını vererek Karadeniz'in al ölü noktalarına gönderiyorum diye atık suları deşarj ederken, yıllarca bu devam ettiği halde bu çevreciler niye buna karşı çıkmadılar. Bugün isyan edenler ortada yoktu. Bugün mü öğrendiler çevreciliği bilim adamları veya itiraz edenler. Niye o zaman buna sahip çıkmadılar" dedi.
Gürsel Tekin'e Kurbağalıdere eleştirisi
Kadıköy Belediyesi'ni eleştiren Başkan Topbaş, “Kadıköy Belediyesi cürümüne bakmadan İstanbul Belediyesi bize bıraksın, biz yapalım diyor. Cürümü mü yeter. Orada 5 metre yapacak gücü yok o belediyenin. Gayet iyi biliyoruz" şeklinde konuştu. Kurbağalıdere'deki çalışmanın bitmek üzere olduğunu ifade eden Topbaş, “Temizleniyor, hiçbir problem kalmayacak. Yazın sıcağı sebebiyle dipteki balçık kazınıp, alınması lazımdı. Kamyonlarla taşırsanız, 6 ay taşırsınız. Ama gemiyle bir an önce bitecek. Ama yıllarca bunlar buraları boca ettiği halde kimse gık demedi. Çünkü kendi adamları, yandaşları olduğu için bizim burada yapmış olduğumuz doğru, dürüst ve bilimsel çalışmaları gelip orada pankartlar açtılar" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP'li Gürsel Tekin'i eleştirerek, “Sayın Gürsel Tekin de belediye başkan yardımcılığı yaptı. Ne kadar teknik konulara vakıf bilmiyorum. Ne kadar bu konuda yeterliliği var bilmiyorum. Bu derenin Nurettin Sözen döneminden itibaren atık suların buraya bağlandığı dönemde orada başkan yardımcılığı yaptığı dönemde bunu bilmesi, bilmeleri lazım. Yani yavuz hırsız meselesi gibi birileri suçlarını örtbas etmek için bizim üzerimize gelerek, adete bizi burada sorumlu tutuyorlar" dedi.
Pazarı dolaştı
Topbaş, Şile'de bulunan Yeryüzü Doğal Ürünler Pazarı'nı ziyaret etti. Pazar tezgahında bulunan ürünler hakkında üreticilerden bilgi alan Topbaş, organik ürünleri tattı. İstanbulluları organik ürünlerin üretildiği pazara davet eden Topbaş, obezitenin en büyük sebeplerinden birinin organik ve doğal beslenmemek olduğunu söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EBRU EROĞLU KİMDİR? Teğmen Ebru Eroğlu nereli, kaç yaşında?
Korku dolu anlar! Beşiktaş'taki yangında 10 kişi mahsur kaldı!
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!