Bünyamin Sürmeli uyardı: "Sıcaklar nedeniyle orman yangını riski yüksek"
CNN TÜRK Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, hava sıcaklıklarının yükseldiği ve havadaki nem oranında düşmelerin görüldüğü bu günlerde orman yangınlarının artmasındaki Meteorolojik etkileri değerlendirdi.
Bünyamin Sürmeli'nin açıklamaları şöyle:
Sıcaklıklar yükseliyor, orman yangınları bu dönemde artıyor. Biraz önce sen de bahsettin. İnsan etkisi, ihmal artı üzerine meteorolojik koşullar. Ama meteorolojik koşullar 2. sırada, yani meteorolojik koşullar çok ekstrem bir durum olmadıkça,yani yıldırım düşmedikçe, başka bir şey olmadıkça yangını direkt tetiklemiyor, oluşturmuyor. Meteorolojik koşullar daha çok oluşan yangına destek veriyor ve kontrol altına alınmasında zorlaştırıyor.
Çünkü iklim değişimi kapsamında da yılın bu döneminde de kuru havayı destekliyor. Bu nedenle bu dönem biraz riskli. Havanın en ufak bir ihmale tahammülü yok. Oluşacak bir yangını anında destekleyip, büyütebiliyor. O nedenle özellikle dikkat edilmeli. Çünkü orman yangınlarının yüzde 70-75 nedeni ihmal. Ondan sonra kötü niyet ve başka nedenler geliyor. Meteorolojik koşullar olayı başlatmada çok ufak bir rol alıyor, ama desteklemede çok büyük bir rolü var.
Bu dönemde durum nasıl sıcaklıklar ne oluyor?
Rekor seviyelerde değiliz. Ama geçen hafta olduğu gibi Ege 37-38 derecelere, Akdeniz 35 derece ve üzerine, Güneydoğu 40 derecelere, İç Anadolu 34-35 derecelere, Doğu Anadolu Malatya - Elazığ çevreleri yani orta ve Güney kesimleri 35 derecelere tekrar çıkmaya başladı. Ama orman yangınlarında sıcaktan ziyade nem yani kuru hava daha belirleyeci ve nem oranları bu gelen sistemde biraz düşmüş durumda.
Bir de bahsediyoruz, Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcakların hepsi aynı değil. yani Libya - Mısır üzerinden gelen sıcakla, Cezayir - Tunus tarafından gelen sıcak aynı değil. Bir tanesi yani Mısır - Libya üzerinden çıkan Akdeniz'i geçtiği için nem alıyor ve nemli bir hava oluşuyor. O nedenle orman yangınlarını çok fazla desteklemiyor.
Ama Cezayir Tunus tarafından çıktı mı Avrupa’ya çıkıyor. Avrupa üzerinden dönüp dolaşıp geldiği için kuru geliyor bize ve nem oranlarını aşağı çekiyor. Bu günlerde de gelen sistem Ege’de, Akdeniz’de, İç Anadolu’da nem oranlarını yüzde 15’lere çekmiş durumda. Basra Körfezinden gelen gibi yüzde 6-7’lere böyle kupkuru bir havaya çevirmiyor. Ama en nihayetinde orman yangınlarına destek verebilecek nitelikte yüzde 20’lerin altına 15’lere, 12’lere inebiliyor.
Dolayısıyla bu risk hafta boyunca devam edecek. Çünkü sıcaklar hafta içi boyunca etkisini sürdürecek. Sonrasında kesiliyor mu? Maalesef, çünkü ayın 12-13’ü itibariyle Basra Körfezi’nden bir sıcak girişi olacak.
Ayın 10’undan sonra diyelim. Gelen sistem çok kuru olacak. O nedenle önümüzdeki en az 1-1,5 aya çok çok çok dikkat diyoruz. Önümüzdeki 2 hafta boyunca İzmir'de 36 derecenin altında gün yok. Hepsi 35 derece ve üzerinde, 35 - 40 derece aralığında. Yani bu kadar üst üste sıcakların devam ediyor olması, orman yangınları bakımından risk. Öte yandan da tabi herkesin tedbir alması gereken, sıcaklara karşı dikkatli olması gereken bir durum.
İstanbul'da hava bunaltacak
İstanbul ama istisna bu durumda. Her yerde nem oranları orta ve Güney bölgelerde düşerken, İstanbul’un 6 tarafı denizlerle kaplı olduğu için nem oranı %50 civarında. Bu da 30 - 32 derecelik sıcaklıkta, biraz İstanbul’un bunaltıyor. Önümüzdeki 3-4 günde 32-33 derecelerin çok altına sıcaklık inmeyecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı