Boğulma tehlikesi geçirene 'cankurtaran drone' ile müdahale
Yaz turizminin başkenti Antalya'da boğulma vakalarının önüne geçilmesi için cankurtaran dronelar kullanılmaya başlandı. Hızlı müdahale ile boğulma tehlikesi geçirenlerin imdadına yetişen hava araçları, aynı zamanda suya inip tekrar kalkış yapabiliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi geçen aylarda envanterine eklediği hava aracı drone ile birçok noktaya müdahale ediyor. Deniz kirliliğinin önlenmesi için havadan deniz araçlarının kontrollerinde kullanılan helikopter ve uçaklara göre daha ekonomik olan drone ile havadan deniz kirliliği kontrol ediliyor. Türkiye'de ilk defa kullanılan drone, ucundaki tetik mekanizmasına takılan can yeleği ile cankurtaran olarak sahillerde kullanılıyor.
Boğulma tehlikesi geçiren kişinin tespit edilmesiyle havalandırılan drone, kamera sayesinde yeri tespit edilen kişiye can yeleğini ulaştırıyor. Suya inebilen ve kötü hava koşullarında dahi çalışabilen drone ile yaz döneminde kente gelen yerli ve yabancı milyonlarca turistin can güvenliği sağlanacak.
Drone sayesinde boğulma tehlikesi geçiren kişiye daha hızlı müdahale şansı olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü yetkilisi Kemal Özgün, "Drone'umuz her türlü hava şartında çalışabiliyor, denize düşse dahi tekrar kalkabiliyor. Drone'u hem deniz araçlarının denetiminde hem de boğulma vakalarına müdahalede cankurtaran olarak kullanıyoruz. Drone'umuzun altında bir tetik mekanizması var. Tetik mekanizmasına bağladığımız can yeleği, boğulma vakasına drone'la götürülüyor" dedi.
Cankurtaran drone'un Türkiye'de ilk kez kullanıldığını belirten Özgün, "Biz de Antalya Büyükşehir Belediyesi envarterine 2022 yılında aktif olarak bu hizmeti sunduk. Cankurtaran hizmetinde boğulma vakası geçiren insana ne kadar hızlı ulaşabilirsek onu hayata döndürme şansımız o kadar yüksek. Drone'umuz havadan gittiği için bir cankurtarana göre ilk müdahaleyi daha hızlı yapıyor" diye konuştu.
Sahilde cankurtaran drone'un tatbikatını merakla takip eden tatilci İbrahim Enes Torun, "Vakayı kurtarma süresi bu şekilde daha hızlı. Ben de ilk defa görüyorum ve şaşırdım. Can yeleği ile daha hızlı müdahale ediliyor. İnsanlar, bu şekilde kendilerini daha güvende hisseder. Bence bütün sahillerde olmalı" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
Türkiye'nin En Soğuk Noktası! Baraj Gölü Dondu: Hava Sıcaklığı Eksi 26 Dereceye Düştü
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Kahreden detaylar: Aynı aileden 14 kişi can verdi! Yangın esnasında annesini arayıp helallik istemiş
Ümraniye'de Hastane İhmali İddiası: Doğumuna Bir Hafta Kalan Bebek Kurtarılamadı