hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Boğaziçi Kanunu'nda değişiklik

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören bir kanun teklifi taslağı hazırladı. O taslakla birlikte ''Boğaziçi imara açılacak'' iddia ve eleştirileri gündeme geldi. Ama Bakanlık'tan o iddiaların doğru olmadığı bilgisi verildi. Taslakla amacın "Boğaziçi’nin mevcut siluetinin iyileştirilmesi ve silueti bozan yapıların yıkılması'' olduğu vurgulandı. Peki nasıl adımlar planlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören bir kanun teklifi taslağı hazırladı. Taslakla ilgili CNN TÜRK'e bilgi veren kaynaklar ''Boğaziçi imara açılacak'' iddiaları için" taslakta böyle bir ifadenin bulunmadığını, "Böyle bir durum kesinlikle söz konusu olmadığını belirttiler

    Mevcut yapıda Boğaziçi alanında plan, ruhsat ve denetim işlemlerinde birden fazla idare yetkili.. Bu da uygulamada sorun yaratıyor. Özellikle kaçak yapılaşmalayla bu yetki karmaşası nedeniyle etkin bir şekilde yürütülemediği belirtiliyor.

    İşte söz konusu taslakla amacın Boğaziçi’nin mevcut siluetinin iyileştirilmesi ve silueti bozan yapıların yıkılması, kamulaştırma yoluyla kamu eline geçirilerek, Boğaziçi Kanunu’nun genel amacı olan yeşil alanların artırılması ve kamu yararına kullanılması olarak belirtiliyor.

    Mevcut kanunda, geri görünüm ve etkilenme bölgesinde konut alanları haricinde yükseklik ve emsal kısıtlaması bulunmuyor. Yeni düzenlemeyle Boğaziçi'nde olmayıp silueti etkileyecek tüm yapılar kanun kapsamına dâhil edildiği vurgulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni düzenleme ile ''Kaçak yapıların denetimi etkin şekilde yapılacak. Yeni oluşturulacak imar ve çevre koruma görevlileri eliyle boğazlar sıkı denetim altına alınacak.'' vurgusu yapılıyor.

    Tasariya göre Boğaziçi alanında ayrı çalışan ve bu yüzden karar süreçleri geciken Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurul ve Komisyon süreçleri birleştirilerek Anadolu Yakası için bir ve Avrupa Yakası için de bir olmak üzere 2 adet Boğaziçi Koruma ve Düzenleme Komisyonu kurulacak.

    Boğaz hattının korunması, yeşil alanın artırılması, afet riski olan binaların yenilenmesi ve İstanbul'da ekolojik koridorlar oluşturmak için kurulacak komisyonlarda şehir planlama, orman mühendisleri, hukuk, sanat tarihi, arkeoloji gibi meslek gruplarından seçilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow