hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM Antlaşması’nın 51. maddesi nedir?

    Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nı "hesap zamanı" sözleri ile duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, harekatın, terörün kaynağında yok edilmesi amacıyla düzenlendiği bildirildi ve Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51. maddesi vurgulandı. Peki, 51. madde nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Savunma Bakanlığı, PKK/KCK/YPG'li teröristlerin yuvalarını hedef aldı. Bir kez daha operasyon için düğmeye bastı. Türk Hava Kuvvetleri sınır ötesine havalandı. Teröristlerin üs bölgeleri böyle bombalandı.

    Harekatın adı "Pençe Kılıç" olarak açıklandı. Operasyonda Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyi bombalandı. Milli Savunma Bakanlığının yayımladığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi vardı. "Meşru Müdafaa" hakkı vurgulandı.

    PEKİ, 51. MADDE NEDİR? SÖZ KONUSU MADDEDE NE ANLATILIYOR?

    Bakanlıktan yapılan açıklamada sözü geçen 51. madde, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelere, silahlı saldırı halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor. Maddede şu ifadeler yer alıyor.

    BM’NİN 51. MADDESİ NEDİR?

    “Bu antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, güvenlik konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen güvenlik konseyi'ne bildirilir ve konsey'in işbu antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez.”

    Birleşmiş Milletler Antlaşması 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco'da imzalandı. Antlaşma, 110. maddeye uygun olarak 24 Ekim 1945'de yürürlüğe girdi. Türkiye antlaşmayı milletlerarası adalet divanı statüsüyle birlikte 15 Ağustos 1945'te onayladı. 4801 sayılı onay kanunu ise, 24 Ağustos 1945 gün ve 6902 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow