"Bizi siz vurun, Ruslara vermeyin" | Video
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki kez, hem Bakü hem Ankara'da, "Türkiye'yi Boraltan Köprüsü utancından kurtarmış olduk" dedi. Peki Boraltan'da ne oldu? 1945 yılında o köprüde ne yaşandı? Hükümetin tutumu neydi?
Umuda çıktıkları yol, hayal kırıklığı ile bitti. Sırtlarında kardeşlerinin eli, yürüdükleri sırat değil Boraltan’dı. 146 can, vahşice katledi. Acı öyle büyüktü ki, Aras Nehri durdu akmadı. Toprak emdi Türk kanını.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği Boraltan Köprüsü'nde nasıl bir katliam oldu?
1945 yılıydı. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda İsmet İnönü, Başbakanlık koltuğunda da Şükrü Saracoğlu vardı. Milyonlarca kişinin yaşamını yitirdiği, dünyayı bölen İkinci Dünya Savaşı'nın artık sonu gelmişti.
146 Azerbaycan Türkü, komünist rejimden kaçıp Aras Nehri üzerindeki Boraltan Köprüsü'nü geçerek kardeş bildikleri topraklara, Iğdır’daki Türk sınır karakoluna sığındı. Rejimden kaçmak kolaydı ama kurtulmak zordu. Göçmenlerin, Türkiye'ye sığındığını duyan Sovyetler yönetimi bu kişilerin iadesini istedi.
Ne yapacağını bilemeyen karakol komutanı Ankara’ya, hükümete telgraf çekti. Ama gelen cevap, tarihe kara bir leke sürecekti.
Duyduklarına inanamayan karakol komutanı sorusunu yinelese de cevap değişmedi. İsmet İnönü hükümeti, tereddüt etmeden göçmenlerin gönderilmesine karar verdi. Göçmenler, Türk askerine “Bizi siz öldürün” dese de çare olmadı. 146 göçmen, yeniden Boraltan Köprüsü’ne gönderildi. Fakat bu kez gittikleri umuda değil, ölüme yolculuktu.
Köprüye ayak basar basmaz önce ayakları bağlandı kaçamasınlar diye. Sonra da soydaşlarının gözü önünde kurşuna dizildiler. Onlardan geriye kalan ise, büyük bir insanlık ayıbı oldu.
Kimi tarihçilere göre, Birinci Dünya Savaşı’nın facialarını ve ülkenin işgal edilmesinin felaketlerini yaşamış olan hükümet, Stalin tarafından savaşa çekilmesin diye, İkinci Dünya Savaşı felaketinden Türkiye’yi korumak istedi. Ama 146 Türk, SSCB'ye teslim edilmişti. Ankara'nın hatası Azerbaycan Türklerinin canına mal oldu. İddialara göre, o dönemde katliama şahit olan Türk askerlerinden bazıları kendi canlarına son verdi.
Sonraları Meclis gündemine gelse de, göçmenlerin neden ölüme terk edildiği halen bir muamma. Boraltan katliamı, yıllarca halktan saklandı ama sonraki dönemlerde ortaya çıkan ifadeler, belgeler, o gün nasıl büyük bir dramın yaşandığını ortaya koydu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?