hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitkisel üretimde yeni destek modeli! Kim? Ne üretirse? Ne kadarlık destek alacak? | VİDEO HABER

    KAYNAKCNN TÜRK

    Tarımda yeni bir dönem başlıyor. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçirildi. 2025-2027 yıllarını kapsayacak desteklemelere ilişkin karar Resmî Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda çiftçiye nasıl destekler verilecek? Mazot ve gübre desteğinde son durum ne? İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçirildi. Yeni destek modeli 2025-2027 yıllarını kapsıyor. Böylece bitkisel üretim destekleri ilk kez 3 yıllık olarak açıklanmış oldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı ve destekler daha sade, daha etkin hale getirildi.

    Yeni destek modeline ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Program ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Temel desteklerde üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi.

    ÇİFTÇİYE BİTKİSEL ÜRETİM DESTEĞİ

    -         ARPA, BUĞDAY ÜRETENE : DEKAR BAŞINA 317,2 TL

    -         AYÇİÇEĞİ, FINDIK, SOYA, KURU FASULYE, ÇAY ÜRETENE: DEKAR BAŞINA 366 TL

    -         PAMUK,ÇELTİK ÜRETENE: DEKAR BAŞINA 549 TL

    Arpa, buğday üreten çiftçiler dekar başına 317.2 lira, ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekar başına 366 lira, pamuk ve çeltik üreten çiftçiler ise dekar başına 549 lira temel destek alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arpa, ayçiçeği, buğday, mercimek, pamuk, patates, soğan gibi ürünler ise planlı üretim desteği kapsamına alındı. Bu ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde yüzü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak.

    BİTKİSEL ÜRETİMDE ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ

    -          SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ

    -          ORGANİK TARIM DESTEĞİ

    -          İYİ TARIM UYGULAMALARI DESTEĞİ

    -          SERTİFİKALI/STANDART FİDAN KULLANIM DESTEĞİ

    Bu kapsamda verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği verilmeye devam edilecek.

    Desteklerden bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticiler faydalanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow