Bitkisel üretimde yeni destek modeli! Kim? Ne üretirse? Ne kadarlık destek alacak? | VİDEO HABER
Tarımda yeni bir dönem başlıyor. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçirildi. 2025-2027 yıllarını kapsayacak desteklemelere ilişkin karar Resmî Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda çiftçiye nasıl destekler verilecek? Mazot ve gübre desteğinde son durum ne? İşte detaylar…
Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçirildi. Yeni destek modeli 2025-2027 yıllarını kapsıyor. Böylece bitkisel üretim destekleri ilk kez 3 yıllık olarak açıklanmış oldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı ve destekler daha sade, daha etkin hale getirildi.
Yeni destek modeline ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Program ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Temel desteklerde üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi.
ÇİFTÇİYE BİTKİSEL ÜRETİM DESTEĞİ
- ARPA, BUĞDAY ÜRETENE : DEKAR BAŞINA 317,2 TL
- AYÇİÇEĞİ, FINDIK, SOYA, KURU FASULYE, ÇAY ÜRETENE: DEKAR BAŞINA 366 TL
- PAMUK,ÇELTİK ÜRETENE: DEKAR BAŞINA 549 TL
Arpa, buğday üreten çiftçiler dekar başına 317.2 lira, ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekar başına 366 lira, pamuk ve çeltik üreten çiftçiler ise dekar başına 549 lira temel destek alacak.
Arpa, ayçiçeği, buğday, mercimek, pamuk, patates, soğan gibi ürünler ise planlı üretim desteği kapsamına alındı. Bu ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde yüzü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak.
BİTKİSEL ÜRETİMDE ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ
- SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ
- ORGANİK TARIM DESTEĞİ
- İYİ TARIM UYGULAMALARI DESTEĞİ
- SERTİFİKALI/STANDART FİDAN KULLANIM DESTEĞİ
Bu kapsamda verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği verilmeye devam edilecek.
Desteklerden bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticiler faydalanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara’da KOAH nedeniyle sigara şirketine açılan davada emsal niteliğinde karar! Tazminata mahkum edildi...
Rize'de Silahlı Saldırı: 2 PTT Görevlisine 14 El Ateş Etmiş!
Antalya’da motosiklet kazası yapan genç hayatını kaybetti! Çalan telefonuna kimse yanıt veremedi...
Jandarma ve sahil güvenlik astsubay alımı başvuru tarihleri ve kadro dağılımı 2025
Deprem Haberi | Erzurum Sabaha Karşı Sallandı: Uzman İki İsimden Önemli Açıklama