hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir çağı kapatıp, diğer çağı açan Fetih... İstanbul nasıl fethedildi?

    Bir imparatorluk çöktü, diğer imparatorluğunun yükselişinin sembolüydü. Bundan tam 567 yıl önce bugün bir çağ kapandı, yeni bir çağ açıldı. Fatih Sultan Mehmet'in komutasındaki Osmanlı ordusu, İstanbul'u fethetti. Peki İstanbul nasıl fethedildi? Sema Akbulut ve Mehmet Bulut'un hazırladığı inceleme haberi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçmişte 23 komutan, 23 ordu denemiş, başarısız olmuştu. Bu mücadeleden sadece tek bir komutan galibiyetle çıkacaktı, Fatih Sultan Mehmet. İstanbul'un Fethi dünya tarihini değiştirdi. Bir imparatorluk tarihin karanlık sayfalarına gömülürken, diğer imparatorluğun yüzyıllarca sürecek hakimiyeti başlayacaktı.

    İstanbul, daha önce de defalarca kuşatılmıştı. Sadece Osmanlılar değil... Araplar ve Ruslar da kenti topraklarına katmanın hayallerini kurmuş, bunun için kuşatma yapmıştı.

    Kuşatmadan önce kentin çevresindeki bölgeler, Osmanlılar tarafından ele geçirildi. Böylelikle kentin hem Karadeniz, hem de Marmara Denizi bağlantısı kesildi.

    6 Nisan 1453'te Osmanlı Ordusu, Haliç'ten Marmara'ya uzanacak şekilde surların önüne mevzilendi. Bizans İmparatorunun emriyle zırhlı ve silahlı yaklaşık bin asker, osmanlı ordusu görecek biçimde surlarda yürüyüş yaptı. Ama İstanbul'un fethi engellenemeyecekti.

    Osmanlı ordusunun karşısında hem Bizans, hem de Avrupa'dan gelen destek güçleri duruyordu. Ancak, Fatih'in ordusunun önemli bir gizli silahı vardı. Güçlü ve tarihte o güne kadar görülmemiş yüksek teknolojiye sahip toplar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 günde İstanbul'un surlarında derin gediklerin açılmasıyla Osmanlı ordusu, ilk kez kara harekatına başladı.

    Kuşatma uzuyor, uzadıkça da İstanbul'un fethine yönelik kuşkular artıyordu.

    İstanbul'un en zayıf yanı şüphe yok ki Haliç'e bakan surlarıydı. Diğer taraftaki surlar 3’lü kademe olduğu için çok kuvvetliydi. O yüzden harekat, Haliç tarafından da desteklenmeliydi.

    İşte o zaman Fatih Sultan Mehmet, dünya savaş tarihine girecek o harekatın gerçekleştirilmesi için emir verdi ve gemiler karadan denize yürütüldü.

    Bizans halkı sabah uyandığında karşılarında, Osmanlı Donanmasını görür. İşte o anda kent içinde panik oluşmaya başlar. Hem yer üstünde hem yer altında hem de denizde mücadele vardır.

    Haliç'teki mücadeleyi de Osmanlı donanması kazanır. Artık kente Avrupa'dan gelebilecek yardımın yolu da kapanmıştır.

    Fatih'in yaklaşık 150 bin kişilik ordusu, hem karada hem de denizde İstanbul'u kuşatmıştı. Artık soru kent düşecek mi, düşecekse ne zaman düşecek? sorusuna dönüşmüştür.

    Kuşatma 53 gün sürdü. 29 Mayıs 1453 günü, Osmanlı Orduları İstanbul'a girdi. Salı günü öğle vaktiydi.

    Hz. Muhammed'in hadislerine konu olan kent, artık Türk hakimiyeti altındaydı. İstanbul'un fethi sonrası bir çağ kapandı, bir çağ açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İpekyolu güzergahının büyük bir bölümünün tam anlamıyla Türk hakimiyetine geçmesi Avrupalıları yeni arayışlara yönlendirdi. Coğrafi keşiflere zemin hazırladı. Rönesans ve reform sürecinin kapısı açıldı. Fetih, dünyayı tam anlamıyla değiştirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow