hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bina yıkımında patlayıcı kullanılır mı?

    Kahramanmaraş merkezli depremler binlerce binayı yıktı, binlerce bina da ağır hasar aldı. Peki o riskli yapılar nasıl yıkılıyor ve patlayıcılarla yıkılmaları mümkün mü? Yanıtı CNN TÜRK ekibinden Buse Deviren ve Engin Özbek'in haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizde yaşanan merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem felaketi 11 farklı ilimiz etkilendi. Bazı binalar de deprem ile anında yıkıldı. Bazıları ise orta derecede hasar aldı. Gündemde olan ise orta derecede hasar alan binaların kontrollü bir şekilde patlayıcılarla yıkılıp yıkılamayacağı.

    Afet sonrası binalarda oluşan durum hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık binalar olarak kategorize edildi. Yıkılan binaların hızla geri yapılabilmesi için yine patlayıcı maddelerin kullanılması tavsiye ediliyor.

    Prof. Dr. Ali Kahriman konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

    “Patlayıcı ile bina yıkımı konusu 1 yıl önce hizmete girdi. Bir yığın da orta hasarlı bina var. Patlayıcı ile bina yıkmak demek aslında binanın kendi ekseni etrafında çok az patlayıcı miktarlarıyla zayıflık noktaları patlayıcılarla adeta pişmiş bir tavuğun kemiklerinden ayrılmasına sağlayacak şekilde bulunduğu yere aynı zamanda demir ile betonun birbirinden ayrılmasını mekanizmayla düşürülmesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sayın cumhurbaşkanımız açıkladı. Bir yıl içinde daha sağlam zeminde Kahramanmaraş’a Hatay’ı yeniden yapılandırıyoruz. Kaya ortamında patlayıcı olmadan bu kazıların yapılması mümkün değil. İstanbul ve Ankara Büyükşehirlerde bu AVM’lerde temel kazılarında tümü patlatmalı kazıyla yapılabildiği için hızlandı ve bir an önce devreye girdi. Bir inşaatın zamanının aşağı yukarı yüzde kırkını alır. Kontrolü patlatma ile biz bunu %10’u düşünebiliriz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow