Bakanlıktan "Grip salgını" açıklaması
Bu kış gribe yakalananların birçoğu iyileşememekten şikayetçi. Salgın iddialarına yanıt Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. "Salgın yok, hasta sayısında artış var" denildi. Ceren Taşdelen ve Özcan Karaçam araştırdı.
Gribe yakalananların sayısında artış yaşanan bu günlerde, grip atlatılsa bile öksürük günlerce ya da haftalarca devam edebiliyor. Gergedan veya domuz gribi olduğu iddialarının ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada "Salgın yok. Hasta sayısında olağan bir artış var. Üstelik domuz gribi de değil." denildi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçüusta konu ile ilgili,
"Grip hastalığı geçiyor ama gripten sonra bazı insanlarda alerjik bronş hassasiyeti ortaya çıkıyor. Bunun sebep olduğu öksürük günlerce ya da haftalarca devam ediyor. Öksürük de genellikle gece daha fazla oluyor ve kuru bir öksürük" ifadelerini kullandı ve "Evlerin havasının sıcaklığı ve nemi çok önemli. Çok sıcak ortamlar ve çok soğuk ortamlar öksürüğü tetikler. İdeal oda sıcaklığının 20 olması lazım, bir de kapalı mekanların neminin yüzde 45 ile 50 arasında olması çok önemli." uyarısında bulundu
Son günlerde artış yaşanan grip vakalarının, salgın olduğu yönünde çıkan haberlere dair Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden gerçekleştirilen açıklamada şu ifadelere yer veriliyor.
"Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak mart sonu nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip, Kuzey Yarım Küre'de yer alan her ülkede ifade edilen aylar arasında toplumda önemli sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir. Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir. Bu durum neden her yıl grip olabildiğimizi net bir şekilde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl vurgulanmaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere grip aşısı içerisinde bir önceki yıl toplumu en çok hastalandırılan virüsleri içeren 3 veya 4 alt tip influenza virüsü aşı içerisine dahil edilmekte ve her yıl aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içerisinde her iki alt tipe ait alt türler yer almaktadır. İnfluenza A ve influenza B ayrı alt tipler olarak adlandırılmakla birlikte neden olduğu hastalık tablosundaki şikâyetler ve bulgular tamamen aynıdır. Bu iki alt tipin tedavisinde kullanılan ilaçlar da farklı değildir ve hastalar aynı ilaçlar ile tedavi edilmektedir"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Çanakkale Ayvacık'taki Deprem Tüm Marmara İçin Uyarı Niteliğinde!
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Grand Kartal Otel'de Yangın Sonrası Yıkım Görüntüleri
Otel faciasında 12. kattan atladı! Kararı babasıyla görüntülü konuşma sırasında vermiş