Bakan Turhan: Havalimanı taşınma işleminin yüzde 97'si tamamlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'le Hafta Sonu programında önemli açıklamalarda bulundu.
CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in soruları yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı'na gerçekleştirilen taşınma ile ilgili "Saat 10.00 itibari ile taşınma işleminin yüzde 97'si tamamlandı" dedi.
Bakan Turhan'ın açıklamaları şöyle:
Dünya havacılık tarihinin en büyük taşınmasını gerçekleştirdik, diyebiliriz. Saat 10.00 itibariyle yüzde 97 mertebesinde taşınma işlemi tamamlandı. Bu taşınma işlemi aslında 29 Ekim 2018'de başlamıştı. Ancak Atatürk Havalimanı'ndaki operasyonların, yolcu hareketinin sonlandırılıp tamamen İstanbul Havalimanı'na nakledilmesi işi esnasında özellikle de iki havalimanının uçuş koridorlarının birbirini etkilemesi nedeni ile böyle bir taşınma programına ihtiyaç duyuldu.
'Büyük Göç' sonrası İstanbul Havalimanı 'drone'la görüntülendi
29 Ekim 2018'den beri İstanbul Havalimanı'nda yolcu hareketimiz vardı ve devam ediyordu. Bu süre içerisnde de yeni havalimanında çalışacak olan ekip, ekipman her türlü insan ve teçhizatın bir aşamada testleri de bire bir ölçekte yapılmış oldu.
Geçtiğimiz bu hafta içerisinde topyekün taşınma hadisesini 45 saat olarak planlamıştık. Biz, bunu 29 saatte bitirdik. Öngörülenden daha erken bir zamanda tamamladık. Bu taşınma süresi içerisinde trafik kurallarına, trafikte seyahet etmesi uygun olmayan bir takım özellikli araçların da Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı arasındaki yolları kullanarak kendilerini taşıyabilen araçların seyahaet etmesi nedeniyle bazı yollarımızı trafiğe kapatmak zorunda kaldık. Biz, bazı koridorları 26 saat düşünmüş, bazılarını 12 saat, bazı kesimleri 9 saat düşünmüştük. Fakat bunların tamamı hızlı, planlı, programlı ve bu işi yapan taşımacılık işlemini yapan, onlara da teşekkür etmek lazım, herhangi bir aksaklığa fırsat vermeden, bir sorun, sıkıntı yaşanmadan taşınma işlemlerini 26 saat kapalı olması gereken yol 13 saatte açıldı, 12 saat kapalı olacak yol 8 saatte trafiğe açıldı. Ve bu süre içerisinde İstanbullu hemşehrilerimizin gösterdiği hoşgörüye de teşekkür etmek istiyoruz. Operasyonlar, artık yeni havalimanından yapılacak, başlıyor.
'Kargo uçuşları bir süre devam edecek'
Bu havalimanında sadece hava taşımacılığı yapan birimler yok. Gümrük birimlerimiz, idari birimlerimiz var. Yavaş yavaş her iki tarafta da işlemlerini yapıp yürütecek birimlerimiz var.
Atatürk Havalimanı'nda belirli bir süre kargo uçuışlarımız devam edecek.
'Zemin ıslah edildi'
İstanbul'daki yeni havalimanı inşaatımızın başlangıç safhasından tamamlanıncaya kadarki süreçte bu havalimanının yapım metoduyla ilgili teknik konularıyla ilgili birçok eleştiri oldu. Bunlar özellikle de dış kaynaklı fakat yurt içindeki seslendiren kişiler tarafından da ağırlıklı olarak yapıldı. İnşa esnasında da devamlı bu eleştirleri aldık. Biz bunlardan gocunmadık, yaptığımız işin ne olduğunu, ne yapmamız gerektiğini, nasıl yapmamız gerektiğini, ne kadar zamanda yapılması gerektiğini ve bunun her şeyden önemlisi neden böyle bir havalimanına ihtiyaç duyulduğunun bilinciyle hareket ettik.
Havaalanının yapıldığı yer, zemin şartları bakımından örselenmiş bir zemindi. Burada daha önce madencilik faaliyetleri yapılmıştı. Yani, zemin kazılmıştı. Toprak bir tarafa atılmıştı, alttan kömür madeni çıkarılmıştı. Madencilik faaliyetleri olan bir bölgeydi. Biz burayı ıslah ettik. Burada havalanının proje haline getirilmesi ile ilgili ileri teknoloji kullanarak burada zemin ıslah metodlarını uyguladık.
Bilimsel gerçekler, bilimsel kurallar ışığında buradaki zeminin bir havalanı yapğısını taşıyabilecek şartlarda ıslah edildi. Dolgu teknikleri uyguılandı. Kazı teknikleri uygulandı ve bu havalanı şimdiki haline getirildi.
'Bu bölgede 20 yıl boyunca trafik sorunu beklemiyoruz'
Ulaşımda insanlar, gitmek istedikleri yere istediği ve beklediği zamanda varabilme imkanını bulabilmelidir. Bunun için büyükşehirlerimizde özellikle yolların trafik yoğunluğu bakımından sıkça yoğun trafiğe maruz kalan bölgelerinde insanlarımız bazen bu tür kadere uğrarlar. Yani seyahat edeceğiniz yolda ummadığınız bir anda yoğun trafik varsa istediğiniz zaman da ulaşmak istediğiniz yere gidemezsiniz. İşte İstanbul Havalimanı'nın en önemli avantajlarından biri de Atatürk Havalimanı'na göre ulaşım yollarının yeterli kapasitede olması...
Mesafe olarak bazı noktalara uzak olabilir. Mesela Bakırköy'e, Küçükçemece'ye, Zeytinburnu'na ya da İstanbul'un batı bölgesindeki Avcılar ile Fatih arasındaki bölgelere göre biraz uzak olabilir. Ama bu uzaklık ulaşım bakımından bir zorluk gerektirmiyor.
İstanbul Havalimanı'nın açılmasından hemen önce Mahmutbey-Odayeri Havalimanı Bağlantı Yolu'nu 2x4 şerit şeklinde, şu andaki İstanbul'un trafiği en rahat olan A hizmet seviyesinde yani istediğiniz gibi hiç bir trafik sorunu yaşamadan seyahat edebileceğiniz bir güzergah haline getirdik. Hasdal Kavşağı ile havaalanı arası güzergahı da 2x4 şerit şekline çevrildi. Yine batı taraftan gelen Çatalca, Yassıören iel havaalanı istikameti 2x3 şeritli devlet yolu...
İstanbul Havalimanı'nın olduğu bölgede karayolu trafiği bakımından önümüzdeki 20 yılda bir sıkıntı beklemiyoruz.
Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz
Gayrettepe Metro Hattı
2020'nin ilk yarısında Gayrettepe Havalimanı arasındaki metroyu hizmete alacağız. Hazirana gelmeden bitecek. 32 kilometre uzunluğunda bir metro hattı. Seyahat süresi yarım saatten az olacak. İşletim hızımız 80 kilometre olacak. Hattımız 120 kilometreye imkan veriyor. 6 istasyon var. Ortalama 80 kilometreyi getirdiğimizde yarım saatten az oluyor. Gayrettepe istasyonu toplu taşıma sistemleri için bir merkezdir. Çünkü İstanbul'un Taksim'den hatta Yenikapı'dan Hacıosman, Sarıyer'e giden burasıdır, Kabataş'tan gelenin kesiştiği yer burasıdır. Metrobüsün kesiştiği yer burasıdır. Bu bakımdan önemli bir merkezdir. Önemli bir duraktır Gayrettepe istasyonu.
Her kurum kendi bedelini kendi karşılar. Hava taşımacılığı yapan şirketler var; THY, Onur, Atlas gibi... Yer hizmetleri yapanlar var; Çelebi gibi... İçeride birçok firma var. Herkes kendisi halletti.
Gecikme rötar sorunu kalmayacak
İstanbul Havalimanı'nın fiziki şartlarından dolayı olmayacak. Atatürk Havalimanı'na göre çok daha büyük kapasiteye sahip. Eski havalimanınmızda saatlik iniş kalkış kapasite 70'si. Burada 3. pist açılmadığı halde 80. Açılınca buradaki kapasite 120'ye çıkacak.
Yeni pist Mart 2020'de açılacak
Yeni pisti gelecek yıl bugünlerde açacağız. 2020'nın mart ayı olarak düşünülüyor.
Yeni havalimanından faydalanacak yolcular için evi ile uçağa biniş arasındaki sürede yolcularımız bilgilendirilecek. Havalimanı işletmecisi tarafından bilgilendirilecek. Taksim'de oturuyorsunuz. Uçak saatiniz, ne zaman yola çıkmalısınız bilgilendirilecek.
Havalimanına ulaşım alternatifleri
Havaist ulaşımı var. İstanbul'dan 20 noktada havalimanına servis yapacak. 2300 adet gidiş geliş yapacak. 90 bin kişiyi günde taşıyacak. Ayrıca İETT otobüsleri de İstanbul'un belirli merkezlerinden 24 saat hizmet verecek. Burada tabii havalimanında taksi hizmetleri de disiplinize edildi.
Şoförler rotayı göstererek yola çıkacak
İstanbul Havalimanında görev yapacak taksiler. Şu anda 660. sonrasında artırılacak ve 1000 üzerine çıkabilecek. Buradaki taksiyi kullanacak sürücülerin İngilizce bilme şartı getirdi, İGA. İGA bunu denetliyor. Turistle sorun sıkıntı olmayacak. Havalimanı bundan sonra Türkiye'nin, Türk insanının dünyadaki en önemli vitrin noktalarından biri olacak. İlk temaslardan biri taksi sürücüleri olacak. Yabancı yerli yolculara karşı nezaketli olması lazım. Bu araçların içinde özel konulmuş ekranlarla sürü nereye gideceğini, yolcu nereye gideceğini söylediğinde sürücü kendisine tercih sunacak,yol konusunda. Taksicilerle yaşanan sorunlardan biri bu dolandırma işi. Bu önemli sürücünün istediği güzergahta... Sürücü isterse aracın plakasını, sürücüyü öğrenme şansı olacak. Kredi kartı ile ödeme imkanı olacak.
Ankara'ya YHT ile gitmeyi tercih ederim. Saatinde geliyor. Sizi istediğiniz saatte bırakıyor. Ankara garla İstanbul arası 4,5 saat.
Yol uzun olsa da süresi kısa olacak
Taksi yolu uzunluğu Atatürk Havalimanı'na göre uzundur. Ama orada uçaklar kuyruğa giriyor. Yine aynı zamanda olunucak. Sizin bir araçla şehir içinde yola çıktığınız nokta ile varacağınız ortalama hızınız 20 km ise burayı 1 saatte geçiyorsunuz. 40 kilometre ise 80 kiloemte hızla giderseniz 4'te bir zamanda giderseniz. Yol uzun olsa da süre kısa olur.
İstanbul Havalimanı'na 45 bin kapasiteli otopark
Otopark kapasitemiz 45 bin araçlık kapasite. Otoparkta yer bulamama sorunu yok denecek kadar az. Saatlik 19.75 TL, günlük otopark ücreti 63 TL.
Sabiha Gökçen'de ikinci pist, Haziran 2020'de açılacak
Sabiha Gökçen'deki yeni pisti 2020'nin haziran ayında açacağız. Ankara Esenboğa'daki yeni pistin taksi yolunu yapıyoruz. Onu da 2020 yılında tamamlayacağız.
Esenboğa Havalimanı
Esenboğa iç hatlarda en yoğun kullanılan havalimanı. Aktarma noktası olarak da kullanılıyor. Uçuş sayısının artırılması o bölgedeki yolcu sayısına talebine bağlı. Yolcu talebi iş, turizm amaçlı oluşuyor. Başkentimiz ekonomik ve turizm açısından sağlık, fuarcılık turizmi önemli potansiyellerden biri. Anadolu'nun değişik tarihi bölgeleri var. Ulaşımı mesela Konya, Eskişehir'i hızlı trenle bağladık.
'Yüksek Hızlı Trenlerimiz dijital olarak denetlenir'
Hızlı tren işletmeciliği, havayolu işletmeciliği kadar sıkı denetlenen bir sistemdir. Kuralları çok sıkıdır. Hızlı trenin aracı ileri teknolojik bir araçtır. Proje kriterleri çok daha yüksek standartlardadır. Güzergahımızı iyi denetleyip, iyi kontrol edersek, bu çok önemli bir konu bir hızlı tren kazası geçirdik. Biz ETS, haberleşme sistemimizin tamamıyla hazır olması lazım. Gerek araçlar üzerindeki algılayıcılar, gerekse yol üzerindeki ETS araçla devamlı haberleşme yolunda devamlı kendisine bilgi aktarılan sistemdir. En güvenlisi havayolu sonrası hızlı trendir.
'Alaçatı Havalimanı 2021'de açılacak'
Alaçatı havalimanımız Yap-İşlet-Devret ile yapılıyor. 2021'de açılacak. Daha çok turizm amaçlı. Turizm kapasitesi yüksek bir bölge. Turizme hizmet edecek. Kaş, Batı Antalya Havalimanı... Yer tespiti ile ilgili etütler tamamlandı. Yer tespiti çok önemli. Mali, meteoroloji kriterleri var. Antalya yaz aylarında yetmiyor. Oraya yeni havalimanı gelecek. Bitirme tarihini şimdiden söylemek doğru değil ama bunu da Yap-İşlet-Devlet ile yapmayı hedefliyoruz. Kendisini yaptıracak bir projedir. Burası ticari amaçlı bir havalimanı olarak görüyoruz. Kars, Muş, Bingöl gibi kamu hizmeti değil.
Yabancı havayollarına daha çok uçuş verilecek
Bizim Atatürk Havalimanı'na dost ülkelerimiz vardı. Uçuş isteyip de veremediğimiz. Yeni havalimanının yapılmasının önemli gerekçelerinden biri de buydu. Kapasitemiz doluydu, veremiyorduk. Yeni havalimanı ile bu sorunlar çözülmüş oldu. Ülke ekonomisine ve turizmine önemli katkı sağlamış oldu. Havayolunda, 5 yıl içinde yüzde 20 artış yaşanacak. Yurtdışı ve yurtiçi uçuşlar ayrı. İç hatlarda bilet fiyatı tavanını biz belirliyoruz. Belirli bir limitin üzerine çıkamıyor. Rekabet açısından kendileri ticari pazarlama tekniklerini kullanıyor. Son fiyatın tavanını biz belirliyoruz. Dış hatlarda ise daha fazla yerli yabancı havayolu şirketinin direkt uçuş yapması, ulaşım maliyeti avantajı getirecek. Aktarma havayolu kullanan insanlar yüksek maliyetle ulaşım hizmeti alıyor.
Boeing 737 Max'ler hakkında, uçuş güvenliği olmayan uçakların hava sahamızdan da geçmesine izin vermiyoruz. Boeing firması gerekli açıklamayı yaptı. Programlama hatası olduğunu kabul etti. Her türlü tedbirleri alıp uçuş testleri yapıldıktan sonra, kabul edildikten sonra o şekilde biz de kabul ederiz.
Atatürk Havalimanı'nın akıbeti ne olacak?
Atatürk Havalimanı, park ve fuar alanı olacak. Plan ve projelendirmesi Çevre Bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Bizim alanımız eğitim merkezi olarak kullanılacak. Yeni havalimanında hangarlar yapılana kadar 1- 1,5 yıl kargo uçuşları ve özel uçuşlar için kullanılacak. Sivil havacılık için yolcu uçuşları için olmasa bile burada Teknofest fuarını burada yapacağız. Havacılık konusunda öne çıkaracak olan bir fuar olacak bunun için en uygun yer burası. genel havacılık hizmetleri için burada bir pisti tutacağız. 5G de 2020'de başlayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!