hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Soylu'dan İMECE için ilk açıklama

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İMECE uydusunun afet yönetiminde, yerel yönetimlerde ve çevre şehircilik alanında kapasiteyi arttıracağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir televizyon programında yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

    İMECE'NİN UZAYA FIRLATILMASI

    Türkiye değişim ve yenilikler ülkesi. Bir taraftan sabah vatandaş telefonunu açtığında yepyeni bir gelişmeyle karşılaşıyor. Elektro optik kamerası olan, yerli ve milli TÜBİTAK tarafından üretilen ve artık görüntü aktarımı konusunda da gerek afet yönetimi olsun gerek yerel yönetimler ve çevre şehircilik olsun bütün bunlarla ilgili kapasitemizin daha fazla geliştirecek, genişletecek ve bizim olan bir İMECE uydusuyla güne başladık. Allah'a şükürler olsun. Stratejimiz çok başarılı bir şekilde devam ediyor.

    BAKAN SOYLU'NUN KATILDIĞI PROGRAMA TOGG İLE GELMESİ

    Araba sürmek güzel bir şey, Togg'u sürmek çok daha güzel. Çok esnek bir araba. Sempatik, sürüş sempatisi olan bir araba. Tasarımından tutun sürüş keyfine kadar her şey, güvenliğine kadar her şey en ince noktasına kadar iyi tasarlanmış, iyi realize edilmiş, bunun dışında da seri bir araba. Sessiz bir araba ve en önemlisi, otururken başka araçlara, böyle bir duygunuz var mı bilmiyorum ama 'öteki' gibisiniz. Fakat Togg bizim olduğu için öteki gibi değilsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM NE?

    6 Şubat gerek tarihi itibarıyla gerekse yaaşdıklarımızla bir milattır. Bunun değerlendirmesini böyle ortaya koymak lazım. Milat olmasının sebebi de şudur: Burada karşı karşıya kaldıklarımız, yaşadıklarını anlatan, ki ben 2'nci depremde oradaydım. Birinci depremin sesini, etkisini, yaygınlığını, aynı anda sonuçlarını bir kıyametle karşılaştıran çok sayıda depremzede hemşerimizi gördüm. Çığlıkları, bağırışmaları... Bunu deprem olarak, afet olarak tarif etmek tam yaşadığımızın karşılığı olmayacakmış gibi geliyor.

    Biz önceden de depremler gördük, afetler gördük... Evet depremin bir yıkıcı etkisi oluyor, büyük maliyetleri oluyor. İnsanımızı, canımızı kaybediyoruz ama bu başka bir şey. Biz 3 fay kırığına kadar çalıştık doğru, ama 7 fay kırığıyla ilk kez karşı karşıya kalıyoruz. 11 vilayetin tamamını etkileyen, vatandaşımızın deyimiyle 'küçük kıyamet'i yaşamış olduk. 26 bin sadece arama-kurtarma yapılan enkaz var, bu az bir rakam değil. Biz acil yıkılacak-yıkılmış binaların enkazlarını taşıyoruz. 57 bin.. Bağımsız bölümden bahsediyor değilim. Sadece Hatay'da günlük 14 bin kamyon seferi var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "EN ÖNEMLİ SÜREÇLERDEN BİRİ DE..."

    Geçici barınmayı devam ettirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız evlerinde depremlerden sonra yıkıntılar sebebiyle geçici barınmaya geçtiler. Geçici barınmada daha sonra konteynera, bir yıl içinde de tekrar evlerine geçecekler. Böyle bir döngüyü ortaya koymaya çalışlıyoruz. En önemli süreçlerden biri de geçici barınmayı yönetmek. Bu esnada milyonlarca insan şehirden tahliye oldu. Bu da bizim bir stratejimizdi. Tüm alanı yönetebilmek için... Hiç olmazsa bir bölümü başka bir ilde, ilçede hayatlarını geçici bir süre de olsa devam etmelerini sağlayabilmek hükümetimizin, afet yönetimimizin bit stratejisiydi ve biz bunu sağladık.

    Çok ciddi seferberlik ortaya koyduk. 730 binin üzerinde çadır kurduk. Çadırların hepsini altyapıları hazırlanmış, yanında tuvaleti-banyosu olan, çamaşır-kurutma makinesi olan, standardı her gün yükselttiğimiz sürece çevirdik. Konteyner kent alanlarına konteyner kentler kurmaya başladık. 2 ay içerisinde 100 bin kuracağız, sonrasında 200 bin kuracağız... Yağmurlar altyapıda aksamalara neden oldu ancak gece-gündüz çalışarak devam ediyoruz. Sadece konteynerları getirip koyuyor değiliz, bir ilçenin altyapısı nasıl hazırlanıyorsa kanalizasyonu, yolu, eğitim tesisi, yönetim binası... Ona göre hazırlıyor devam ettiriyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEPREM BÖLGESİNDE ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

    Hatay dün gece saat 01.00 itibarıyla yüzde 75'e kadar gelindi. Nerede gelindi? Yıkılmış ve acil yıkılacak... Diğer illerde de yüzde 90'ları aştık. İnanıyorum ki bayrama kadar diğer vilayetlerde bu tamamen acil yıkılacak ve yıkılmış binaların enkazları kalkmış olacak.

    Koskoca alanlar, arsalar oluşuyor. Ondan sonra da ağır hasarlı binaların yıkımına başlanıyor. Bunun için de bir öngörümüz var. 3-3.5 ay içerisinde bunun da önemli bir bölümünün bazı illerde tamamının Hatay'da da önemli bir bölümünün tamamlanacağını düşünüyorum. Bu esnada sadece bununla kalmadık. Elbette Çevre, Şehircilik Bakanlığı, Bakanlığımızın yetkilileri, AFAD, yeni bir planlama ortaya koydu. Biz köylerde bu konutlar nerede yapılacak? Yer tespiti meselesi AFAD'a ait. Yani köylere gidiyor diyor ki, 'Ben bu yer tespitlerini yapıyorum.' Diğer şehirlerdeki yer tespitleri meselesini de AFAD-Çevre Şehircilik ama daha çok Çevre Şehircilik'in koordinasyonunda tespitleri yapılıyor. Ama bu yer tespitlerinde ilgili belediyeler, ilgili valiliklerle birlikte yapılıyor. Ama yine şehrin eşrafıyla Sanayi Odası, Ticaret Odası, belediyesi, kanaat önderleri, muhtarları... Şehrin yaşayanları ile beraber hem şehrin alt yapısı gözetiliyor hem fay hattı gözetilerek bir vesileyle bu şehrin nereye kurulabileceğini var olan yerde ne kadar konut olup olmayacağını, ticaret alanlarının, spor alanlarının, kültür alanlarının nereye oluşturulabileceği tasarlanan istişare eden ve imkanlarla bunu değerlendiren bir süreçte de burada yaşanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow