Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul'un ÇED raporuna ilişkin açıklama
Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'un su kaybı yaşayacağı iddiası kesinlikle bilimsel değildir, tamamıyla gerçek dışıdır. Projenin İstanbul'un su kaynakları etkisi yüzde 3 civarında olacak. İstanbul'un susuz kalacağı iddiası tamamen asılsızdır" açıklamasında bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un ÇED raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Kanal İstanbul'a ilişkin ÇED süreci, Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur. ÇED sürecini çevre hassasiyetimizi en üst düzeyde tutarak yürüttük. Çevreyi koruma eksenli bir bakışla yaklaştık. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin temsilcisi ÇED Raporu'nun altına imza atmıştır. Belediye Başkanımız çıkıp itiraz ediyor. Daha elemanının ne yaptığının farkında değil. Buraya gelip, ÇED Raporu'na imza atıyorsunuz, hiçbir şerh bildirmiyorsunuz, ondan sonra da çıkıyorsunuz 'Ben bu rapora itiraz ediyorum.' diyorsunuz. Yer altı ve yer üstü kaynaklarını koruyacak tüm özel önlemler ÇED Raporu'nda kurgulanmıştır.
Boğaz'dan geçen gemiler Panama'dan 4 kat fazla. Boğaz'dan geçen gemiler, su kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. İstanbul Boğazı'nda yılda ortalama 8 kaza meydana geliyor. Kanal İstanbul, Boğaz'ın özgürlük projesidir. Proje ile İstanbul Boğazı'nı koruyacağız.
Proje için 5 ayrı güzergah birbiriyle kıyaslanmış, İstanbulumuz için en doğru hat belirlenmiştir. İstanbul'un su kaybı yaşayacağı iddiası kesinlikle bilimsel değildir, tamamıyla gerçek dışıdır. Projenin İstanbul'un su kaynakları etkisi yüzde 3 civarında olacak. İstanbul'un susuz kalacağı iddiası tamamen asılsızdır. İstanbul'un su ihtiyacı 1 milyar 60 milyon metreküptür. Biz çok daha fazlasını da ekleyerek; su ihtiyacını tamamen güvence altına alıyoruz.
Kanal İstanbul'un depremi tetikleyeceği iddiası gerçek dışı. 2 bin 500 yıldır bölgedeki tüm depremler incelendi ve Kanal İstanbul'un deprem etkisiyle bir ilişkisi tespit edilmemiştir. Kanal İstanbul güzergahında yeni bir fay yoktur. Fayların tetikleneceği tartışması bilimsel değil.
Küçükçekmece sahilinde inşaat yapılmayacak. 25-35 milyar liralık lüzumsuz maliyet yükleneceği iddiası asılsızdır, gerçek dışıdır ve kasıtlıdır. Kanalla yapılması gereken İBB'ye ait altyapı tesislerinin yeniden yapım maliyetleri 10 milyar lirayı bulmamaktadır. Bu konudaki maliyet çalışmaları İBB'nin ilgili kuruluşlarıyla yapılmıştır. 82 milyona yeni vergiler yükleneceği iddiası asılsızdır. İBB'nin projeye katkı niyeti yok, beklemiyoruz da.
Kanal inşaatından çıkacak hafriyat miktarı 1,15 milyar metreküp. Hafriyatın depolanacağı yerler İstanbul'daki döküm sahaları içerisinde değil.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?