hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayırt etmek imkansız: Yapay zeka artık bankaları kandırıyor!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yapay zeka insan sesini birebir kopyalayabilen özellikler içeriyor. Bu sesleri ayırt etmek neredeyse imkânsız hale geliyor. Bu durum, banka hesaplarını güvence altına almayı amaçlayan ses tanıma teknolojileri açısından da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Peki bu tehditler neler? Banka hesaplarındaki sesli kimlik sistemleri güvenli mi? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BANKA SİSTEMİ YAPAY ZEKAYLA İNSAN SESİNİ EŞLEŞTİRDİ

    Yapay zeka teknolojileri gelişti, sesli kimlik doğrulama sistemleri soru işareti oluşturmaya başladı. Taklit sesle banka bile dolandırıldı...

    Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, ''Bir kişinin klonlanmış sesini kullanarak iki farklı bankayı dolandırması sadece birkaç dakikalık ses kaydıyla, bu tür güvenlik adımlarının nasıl aşıldığını açık bir şekilde gösteriyor.'' dedi.

    Ayırt etmek imkansız: Yapay zeka artık bankaları kandırıyor

    BBC’nin dolandırıcılık güvenli haftası etkinliği çerçevesinde Tüketici Savunucusu Martin Lewis, artan ses dolandırıcılığına dikkat çekti. Banka hesabının sesli kimlik sistemini aşmayı denemeye karar verdi. Yapay zeka tarafından klonlanan sesiyle ‘sesim şifremdir’ ifadesini kullanan Lewis, kayıtlı olduğu 2 bankayı aradı. Otomatik yanıt Lewis'in sesini, sistemdeki sesle eşleştirerek giriş sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SES KAYDIYLA GÜVENLİK DUVARI AŞILABİLİR"

    Kırık, ''Dolandırıcı sizin sesinizi kullanıyor ve bankanızı arayarak hesap bilgilerinize ulaşmaya çalışıyor. İşte bu dolandırıcılık yöntemlerinin ne kadar sofistike olduğunu ve yapay zekanın kötüye kullanılabileceğinin açık bir göstergesi.'' ifadelerini kullandı.

    Ayırt etmek imkansız: Yapay zeka artık bankaları kandırıyor

    Sesli şifre dolandırıcılığın önüne geçmek için uzmanların bankalara uyarısı var.

    Ali Murat Kırık, ''Sesli kimlik doğrulamanın yanında; yüz tanıma, parmak izi gibi, biyometrik yöntemleri ve çift faktörlü doğrulama sistemlerini mutlak suretle zorunlu hale getirmeli. Mobil uygulama üzerinden onay mekanizması eklenmeli.'' şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow