Avukat Eray Karınca, Rüzgar bebek kararını yorumladı
Bağımlı anne-babadan dünyaya gelen ve 2 yıl anneannesi tarafından bakılan Rüzgar bebeğin velayeti anneanneye verilmedi. Kararı yorumlayan Avukat Eray Karınca, "Anneanne başvuruda hata yapmış olabilir. Olay, Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çözülebilir" dedi.
Antalya'nın Kepez ilçesinde oturan 28 yaşındaki R.A., 2014'te tanıştığı 24 yaşındaki B.A. ile 2 yıl sonra evlendi. Evlenmeden önce arkadaş ortamında uyuşturucu madde kullanmaya başlayan çift, bağımlılıktan kurtulmak için birkaç kez girişimde bulunsa da başarılı olamadı. Hamile kalan B.A., uyuşturucu kullanmaya devam etti. Çiftin 3 Ocak 2017 tarihinde doğan Rüzgar E.A. adını verdikleri erkek bebeklerinin de bağımlı olduğu anlaşıldı.
Anneanne Gülnur T., doktorların tavsiyesi ile kızından aldığı torununa hem baktı hem de tedavisini üstlendi. Haftalarca ağlama krizine giren minik bebek, anne sütünden de mahrum kaldı. Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) çiftin dramını duyurmasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla R.A. ve B.A., tedavileri yapılmak üzere, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne davet edildi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ön tetkikleri yapılan çift, 26 Mayıs 2017'de Aşır Aksu Yerleşkesi'ndeki Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne götürüldü. R.A. ve B.A. çifti, hastaneye yatırıldıktan bir gün sonra kaçtı.
Anneanne velayet davası açtı
Rüzgar E.A.'nın velayetini almak isteyen anneanne Gülnur T., 1,5 yıl önce mahkemeye başvurdu. Gülnur T., dava dilekçesinde kızı B.A. ve damadı R.A'nın uyuşturucu bağımlısı olduklarını, kızının tüm uyarılarına rağmen hamileliği döneminde de uyuşturucu kullanmaya devam ettiğini anlattı. Antalya 5. Aile Mahkemesi'nde görülen davada anneanne, torununun uyuşturucu bağımlısı olan bir aileyle yaşaması halinde bağımlı olacağını belirterek, velayetin davalılardan alınarak, kendisine verilmesini talep etti. Velayet talebini reddeden aile mahkemesi, davacının vasi olarak atanması talebinin değerlendirilmesi amacıyla dosyayı Antalya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi. Sulh Hukuk Mahkemesi geçen ay verdiği kararda, vasi tayin edilmesi talebini reddetti. Mahkemenin gerekçeli kararında, küçüğün anne babasının reşit olduğu, velayet hakkını kullanamayacakları yönünde herhangi bir hak ve ehliyetten yoksun olma durumunda bulunmadıkları belirtilerek, "Velayet altındaki küçüğe vasi tayin edilemeyeceğinden talebin reddine karar verilmiştir" denildi.
Avukat Eray Karınca: Anneanne başvuruda hata yapmış olabilir
CNN TÜRK'te Başak Şengül'ün sunduğu mahkeme kararını değerlendiren Avukat Eray Karınca, "Öncelikle yapılması gereken iş aile mahkemesince velayetin kaldırılmasıdır. Sanıyorum bu başvuruda anneanne hata yapmış olabilir. Kendisine bu konuda Antalya Barosu'nun yardım edebileceğini düşünüyorum. Zaten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda bu anlamda inisiyatif almış. Buradaki sıkıntı hukuki başvurulardan kaynaklanmış olabilir. Çünkü uyuşturucu madde kullanan anne babanın çocuğa bakmadıkları sabitken, bana göre 348. maddedeki velayetin kaldırılması koşulları oluşmuştur. Burada yapılması gereken mahkemece velayetin kaldırılması daha sonrada vesayet altına alınması için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne ihbar edilmesidir" dedi.
"Sulh Hukuk Mahkemesi'nde olay çözülebilir"
Benzer bir olay için tanık olup bizzat karar verdiği bir olay olduğunu söyleyen Avukat Eray Karınca, şunları kaydetti:
"Küçük, doğuştan gelen bir rahatsızlığa sahip. Ömür boyunca da bakılması gerekiyor. Anne ve baba kendi imkanlarıyla bir yere kadar getiriyorlar. Ardından hiç çocuğu olmayan amca ve yenge bu çocuğu Viyana'da tedavi ettirmek için evlat ediniyorlar. Evlat edinme için gerek tüm koşullar yerine getiriliyor. Ve çocuğu alıp Viyana'ya götürüyorlar. 10 ay geçtikten sonra çocuğu tekrar getiriyorlar ve diyorlar ki anne-babaya 'Siz bu tedaviyi Türkiye'de devam ettirin.' Çünkü Viyana'da yapılacak farklı bir şey yok. Ama bu arada çocuk, gerçek anne-babadan da hukuken koparılmış. Kendileri de çekip gidiyor ve aile ekonomik olarak zor durumda kalıyor. Evlatlık ilişkisinin kaldırılması çok zordur. İlk mahkemeye başvurduklarında mahkeme bu talebi reddediyor. Tekrar usulüne uygun bir biçimde bana başvuruldu. Ben olayı şu şekilde çözdüm; evlatlık ilişkisini kaldıramıyoruz ancak aileden velayeti kaldırttım. Bu 348. madde itibariyle onaylatılır, kolay bir yoldur. Kaldırdıktan sonra da gerçek anne-babaya vasiy olmaları için de sulh mahkemesine ihbarda bulundum. Burada da aynı şekilde bu işlem yerine getirilebilir. Olay çözülür. Doğru bir hukuki rehberlikle netice alabilirler."
Rüzgar’ın anneannesinin CNN TÜRK’e yaptığı açıklamalar ise şöyle;
Bu iki yıl içerisinde Rüzgar sürekli bendeydi, devamlı doktor kontrolleri vardı, hastaneye gidip geliyorduk. 8 aydan sonra Rüzgar’da bir değişiklik olduğunu fark ettim. Göz teması kurmuyordu, benimle irtibata geçmiyordu. Bir şeyi getir, götür dediğim zaman yapmıyordu. Ben bir sıkıntı olduğunu anladım. O dönem onu memlekete götürdüm orada bırakmaya çalıştım fakat başaramadım, buraya gelince tekrar başladı.
Döndüğümüzde Rüzgar’ı tekrar doktora götürdüm, otizm belirtilerinin olduğu ortaya çıktı. Onun ardından bu süreç başladı, çünkü mahkeme bitmemişti velayeti bende değildi. Benim resmi işlemleri yaptırmam için Rüzgar’ın vasisi olmak gerekiyor.
Kızım sokakta yaşayan birisi, çocuğa nasıl bakabilir, nasıl bu işlemleri halledebilir? Anneyi arayıp buluyorum ona para vererek götürmek zorunda kalıyorum.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!