Aşık Veysel Gülhane Parkı’nda anıldı
Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, vefatının 46. yılında Gülhane Parkı'nda bulunan heykeli başında anıldı. Törene Aşık Veysel'in torunu Çiğdem Özer'de katıldı.
Aşık Veysel'in Gülhane Parkı'ndaki heykeli önünde ailesi tarafından düzenlenen anma töreni, Mustafa Kemal ve halk ozanları için yapılan saygı duruşu ile başladı. Törende ozanın hatıraları paylaşıldı, dizeleri okundu. Törende Aşık Veysel hakkında kitap yazan gazeteci Ahmet Özdemir konuşma yaptı. Özdemir, "Ozan Baba'nın Hakka yürümesinin 46'ncı yılında yine bir Nevruz günü buradayız. Heykelinin başındayız. Onun ebedi hatırası fani vücudu, sadık dostu toprağa düştüğü andan itibaren hepimizin kalbinde ölümsüzleşti. Karanlık dünyasından halk edebiyat ve musiki alemine nurlar saçan bu gönüller güneşi gönlü ile görmenin fiziki olarak görmeden daha önemli daha anlamlı olduğunu bize gösterdi, gönüllerimizi aydınlattı" dedi.
Aşık Veysel’in torunu: Dedem ilk şiirini Atatürk için yazdı
Törende konuşma yapan Âşık Veysel'in torunu Çiğdem Özer, "Dedemin vefatının 46'ncı yılında siz Aşık Veysel dostlarını burada görmenin mutluluğunu yaşıyorum. 7 yaşına kadar okuyamayan, dünyayı sadece gönül gözü ile görebilen sevgili dedem Âşık Veysel, dünya olaylarını derin bir olgunluk ve bilgelikle yorumlamış, halk edebiyatımıza çok güzel eserler kazandırmıştır. Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü'nden yetişmiş gerçek bir halk adamı, bir bilge olarak, halkının duygu ve düşüncelerini, toplumsal sorunlarını da şiirlerine konu yapmıştır. Cumhuriyet ozanı olan Veysel, Atatürk'ü çağdaşlaşma hareketini benimsemiş, Atatürk vatanseverliğini yürekten benimsemiştir, bunun da en güzel kanıtı şiirleridir. Dedem ilk şiirini Cumhuriyet'in 10. yılında Atatürk için yazmıştır. Âşık Veysel, Türk adı babamdan bana mirastır, daha bundan başka adı neyleyim? diyecek kadar Türk olmaktan büyük gurur duyan ve bu uğurda çok güzel şiirler yazan bir ozanımızdır" diye konuştu.
"Kurtuluş Savaşı’na katılamaması onu derinden etkiledi"
Dedesinin Kurtuluş Savaşı'na katılamadığı için hep üzüldüğünü dile getiren Özer, "Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda askere gidememiş olması onu derinden etkilemiştir" diyen Özer dedesinin dizelerinden okudu. Yeni Zelanda saldırısı ile ilgili de konuşan Özer, "Dinlerin, mezheplerin, inançların birbiriyle alabildiğince hoşgörüden uzak ve acımasız davrandığı günümüzde en yakın örneğini Yeni Zelanda'da yaşanan cami katliamıdır. Aşık Veysel'in insanlık için, birlik ve beraberlik için 50 yıl önce söyledikleri bugün de yolumuzu aydınlatmalı ve bizlere rehber olmalıdır" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!