hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Araştırma Dosyası... 7 Şubat'ta ne olmuştu? | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    7 Şubat MİT kumpası artık yargı önünde. Sorumlular hesap verecek. Peki 7 Şubat 2012'de ne olmuştu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 Şubat 2012 Cumhuriyet tarihinde en kritik olaylardan birine sahne oldu. FETÖ Terör Örgütü, ilk kez devlete karşı açıktan operasyon yapmaya çalıştı. Çözüm sürecinde MİT, terör örgütü PKK/KCK ile ilişki içindeymiş gibi gösterilmeye, MİT görevlilerinin ifadeye çağrılmasıyla evlerinde arama ve haklarında yakalama kararı çıkarılmaya çalışıldı.

    FETÖ, ilk olarak MİT’e ait olduğu iddia edilen birtakım ses kayıtlarını servis etti. Kurgu ve montaj olduğu ortaya çıkan ses kayıtları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı yabancı devletlerle ilişkili gibi göstermeye çalışıyorlardı. PKK’yı MİT yönlendiriyormuşçasına yapılan haberlerle de algı oyunu yapılmaya çalışıldı. Daha sonra MİT personeli hakkında teknik takip ve inceleme kararları aldırıldı. MİT’ten bir ekip de ANKARA’daki iki kritik noktada ofis araması yaptı.

    Erdoğan’ın Subayevleri’ndeki resmi konutunda MİT görevlileri arama yaptı. Prizlere yerleştirilmiş iki ayrı dinleme cihazı bulundu. Yani FETÖ, sadece devletin değil, devleti yönetenlerin de en mahrem noktalarına kadar sızmıştı.

    FETÖ'ye bağlı savcı, 7 Şubat 2012 saat 17.00’de Fidan ve 4 MİT görevlisini telefonla arayarak ifade vermek üzere beklediğini söyledi. Seçilen saat, zaman önceden belirlenmişti. Başbakan Erdoğan'ın o saate ameliyatta olacağı biliniyordu. Ancak Başbakanın ameliyata geç girmesiyle bütün girişim bozuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MİT Müsteşarı Fidan, Erdoğan'ı aradı. Erdoğan ifade vermeye gitmemesini emretti. Ameliyata girecek olan Erdoğan, operasyondan da vazgeçti.

    Şimdi '7 Şubat MİT Krizi'ne ilişkin iddianame hazır.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında eski polis şefleri Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan ve Yurt Atayün ile gazeteci Mustafa Gökkılıç’ın da olduğu 34 kişi suçlanıyor. Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen de "bir numara" olarak gösteriliyor.

    İddianamede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve o dönem Bakanlar Kurulu’nda yer alan isimlerin yanı sıra MİT Başkanı Hakan Fidan, eski MİT müsteşarı Emre Taner ve eski MİT müsteşarı yardımcısı Afet Güneş ile iki MİT personeli de "mağdur" olarak yer alıyor. İddianamede tek müşteki ise o dönem MİT irtibat elemanı olduğu ileri sürülen Mustafa Özer oldu.

    İddianamede, şüphelilerin “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, gizliliğin ihlali, nitelikli resmi belgede sahtecilik” suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow