hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Araçlar için "uzaktan kumanda" tuzağı

    Geçtiğimiz üç ayın siber güvenlik bilançosunda yeni bir tehdit ortaya çıktı. Hırsızların "sinyal bozucu" teknolojisi ile kullanıcıları tuzağa düşürüp araç çaldıklarına dikkat çekildi. Tehdidin ayrıntısı neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hedefte bu kez anahtarsız kilit sistemine sahip otomobiller var. Yeni yöntemin detayları şöyle; hırsızlar oldukça ucuza temin edilen bir sinyal yakalayıcı ve bozucu bir teknoloji ile araç sahibinin kilit açma sinyalini yakalıyor. Hırsızlar daha sonra bu sinyalle birlikte aracın sahibi yokken aracın kilidini rahatlıkla açabiliyor. Türk savunma devi STM’nin teknolojik düşünce merkezi Thinktech, Temmuz, Ağustos ve Eylül 2022 tarihlerini içeren siber tehdit durum raporunu yayınladı. Siber tehditlerin ele alındığı raporda dünyada arabalara yapılan siber saldırıları sıklığının 2018’den 2021’e yüzde 225 arttığını tespit edildi.

    Raporda en çok siber saldırı yapan ülkelere de yer verildi. Buna göre 2022 Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları döneminde STM tarafından dünyada 6 mil 137 bin 330 saldırı yapıldığı tespit edildi. En çok saldırı yapan ülke 1 milyon 46 bin saldırı ile Hindistan olurken, 403 bin saldırı ile ABD ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla Vietnam, Rusya, Almanya, Meksiya, Tayvan, Laos , Çin ve Türkiye izledi.

    STM’nin raporunda, hackerların siber saldırı sırasında en çok denediği parolalar da tespit edildi. Buna göre siber saldırganlar ilk olarak “admin, root, password, 12345” gibi parolaları deniyor. Uzmanlar hacklenmemek isteyenlere ise parolalarını değiştirmesi, 12-16 karakterli, özel karakterler içeren parolalar seçmelerini öneriyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow