Antalya'da selin faturası: 300 milyon TL
12 Şubat'ta Antalya'da etkili olan sağanağın ardından gelen sel felaketi 1 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. Vali Hulusi Şahin, sel felaketinin Antalya’ya maliyetinin 300 milyon lirayı bulduğunu söyledi.
12 Şubat'ta Antalya'da etkili olan sağanak sonrası yaşanan sel felaketine ilişkin genel değerlendirme toplantısı yapıldı. Vali Hulusi Şahin başkanlığında, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, vali yardımcıları, kaymakamlar, AFAD yetkilileri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri bir araya geldi.
Yaşananlar sonrası devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten Vali Şahin, "Antalya merkezde bütün kamu kuruluşları civar illerden gelen, Ankara'dan gelen desteklerle beraber, 2 bin 783 personel, 442 araç, 442 motorlu 7 bot, 20 vidanjör ve 60 arazöze ulaştık. En tap seviyeden selden ve su baskınından zarar gören vatandaşlarımızın yardımına koştuk” dedi.
SU TAHLİYE İŞLEMLERİ DÜN AKŞAM İTİBARİYLE TAMAMLANDI
112 ihbar sistemine 5 bin 300’ün üzerinde ihbar geldiğini ve bu ihbarların titizlikle değerlendirilip mükerrerler çıktığında 3 bin 300 üzerinde bir ihbarın kayda alındığını aktaran Şahin, "Bunların çok büyük bir bölümü su baskınları, evlerine ve iş yerlerine meydana gelen su baskınları şeklindeydi ve dolayısıyla biz hızlı bir şekilde bunlarla mücadeleye başladık. Tabii aynı zamanda kamu binaları da 46, kamu binası da sudan zarar görmüştü. Belediyelerimizce 2 bin 459, AFAD ekiplerimizce de 228 olmak üzere toplam 2 bin 687 konumda su tahliyesi yaptık ve su tahliye işlemleri saat 14 Şubat saat 21.00 itibariyle tamamlandı” diye konuştu.
“ALT GEÇİTLERDE SU BİRİKİNTİLERİ KALMADI”
Kentte bazı hastane ve polikliniklerin de su baskını nedeniyle faaliyetlerinde aksama yaşadığını ifade eden Şahin, şu an itibariyle problemlerin giderildiğini ve hizmete devam ettiğini söyledi. Şahin, 120 okulda sorun yaşandığını ancak eğitimin 2 günlük tatil edilmesinin ardından sorunların giderildiğini, sadece 3 okul ve 1 pansiyonda trafo yanmasıyla alakalı problem devam ettiğini ve pazartesi gününe kadar bu sorunun da hallolacağı bilgisini verdi. Şahin, şu anda kentteki alt geçitlerde su birikintilerin kalmadığını ve trafik sorununu yaşanmadığını aktardı.
“TAHLİYE EDİLEN 7 BİNADAKİ 66 AİLE TSK’NIN TESİSLERİNDE MİSAFİR EDİLİYOR”
Zarar tespitiyle ilgili sahada 360 kişiden oluşan tespit ekibiyle çok yoğun bir çalışma gösterdiklerini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu an itibariyle tespitleri hemen hemen bitirmiş durumdayız ancak yeni talepler geliyor. Yeni taleplerin değerlendirilmesi süreci zannediyorum yarın ölene kadar da onları tamamlayacağız. Aynı zamanda hasar tespit faaliyetleri de yapıyoruz. Hepinizin bildiği gibi zarar tespit eşya ve ticari mallarla ilgili oluyor. Hasar tespit ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından binanın yapısal durumuna göre yapılıyor ve hasar tespitlerde toplam 78 binada çevre şehircilik ekiplerimiz çalışma yaptı. 54 binamız hasarsız, 15 binamız az hasarlı, 7 binamız orta hasarlı, 2 binamız ise ağır hasarlı olarak tespit edildi. Orta ve ağır hasarlı tespit edilen binalarda ikamet mümkün değil. O binaların tahliyesi gerekiyor. Biz şu anda o binalarımızı tahliye ediyoruz. Bu 7 binamızda 66 aile mevcut. Bunların tahliyelerini yapıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Karpuz Kaldıran Tesislerini bu iş için tahsis ettik. Vatandaşlarımız orada misafir ediyoruz. Talep eden olursa bu hususta da herhangi bir problemimiz yok. Su baskınlarından etkilenen vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda tahliyelerini ve yerleştirmelerini de yaptık. 16 Ailemizi misafirhanelere yerleştirdik. Biraz önce bahsettiğim gibi binaları ağır ve orta hasarlı olan ailelerimizi de ayrıca yerleştirdik. Bu rakamın dışında onlar”
“BİN 948 DEKAR ALANDA SU BASKINI OLDU”
Tarımsal zararlar konusunda da bilgiler paylaşan Vali Şahin, “Tespitlerimize göre 299 üreticimizin toplam bin 343 dekar örtülü ve 605 dekar açık olmak üzere bin 948 dekar alanda su baskını olmuştur. Aksu ve Kepez ilçelerimizde 10 çiftçimizin toplam 7 büyükbaş, 70 küçükbaş hayvanı, 70 tavuk, 210 arı kovanı telef oldu, 4 bin kilo kaba yem, 11 bin 300 kilo kesip yem ve bir adet süt sağı makinesi zarar gördü. Tarım zararlarıyla ilgili de tespitlerimizin hemen sonrasında Cumhurbaşkanlığımıza Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğümüze zararların tazmini için başvuruda bulunacağız” diye konuştu.
”ZARAR GÖREN İŞYERLERİ İÇİN DESTEK PAKETİ HAZIRLIYOR”
İçişleri Bakanlığı acil AFAD ödeneğinden 20 milyon TL gönderdiğini hatırlatan Vali Şahin, selde hayatını kaybeden vatandaşın ailesine 100 bin nakdi yardım yapıldığını, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının da ilk etapta 273 aileye toplam 1 milyon 70 bin TL nakdi, 86 kişiye de giyim yardımı yapıldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin bin 600 aileye, Kepez Belediyesinin 349 aileye, Muratpaşa Belediyesi’nin de bine yakın aileye nakdi yardımda bulunduğunu söyleyen Şahin, “Bu yardımlarımız devam edecek. Tespitlerden sonra eşya yardımlarını Aile Bakanlığımız üzerinden destekleyeceğiz. İş yerlerimizin zararlarıyla ilgili yardımları da belli bir barem sistemi var. O sisteme uygun olarak AFAD tarafından desteklenecek. Ayrıca KOSGEB destek paketleri hazırlıyor, onları da iş yerlerimizin hizmetine sunacağız” ifadelerine yer verdi.
Toplantıya AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Gençlik Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Antalya İl Sağlık Müdürü Evren Ekingen katıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ... Bölge bölge yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek!
İstanbul'da öldürülen küçük Şirin Elmas Hanilci gözyaşlarıyla defnedildi
SON DAKİKA! Fenerbahçe tribün liderlerinden Cem Gölbaşı gözaltına alındı
On yıllar geçse de cevapsız sorular var! Toryum ve nükleer enerji üzerine çalışıyordu! Düşen uçakta o profesör de vardı! Eşi diyor ki...
'Asrın Felaketi'nin ürküten yüzü: Resmen yer yarıldı!