Anayasa Mahkemesi yeni üyesi Yılmaz Akçil göreve başladı
Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil cübbesini giyerek göreve başladı. Akçil'in ant içme törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur" dedi. Arslan'a yanıt Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan geldi.
Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi Yılmaz Akçil ant içerek görevine başladı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan da hazır bulundu.
Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’ndaki törene Erdoğan’ın yanı sıra Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bakanlar, milletvekilleri ve yargı organlarının temsilcileri katıldı. Ant içme törenine Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin katılmadı.
Törende Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan geçti kameraların karşısına. TİP Hatay eski Milletvekili Can Atalay hakkında verilen hak ihlali kararının Yargıtay tarafından uygulanmaması üzerinden başlayan “bireysel başvuru” tartışmalarına değindi. "Bireysel başvuruda, başvurucunun kimliğine bakmıyoruz" dedi. Yüksek mahkemenin yetkilerine dikkat çekti. “Kesinleşen karara karşı başvuru yapıldığında da artık anayasayı yorumlamak ve uygulama konusunda nihai yetki AYM’ye verilmiştir. AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesi ile AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur, temeli yoktur.”
Anayasa Mahkemesi Başkanı, bireysel başvurularda verilen ihlal kararının yargı kararından kaynaklanması halinde yargı kararının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. “AYM kararlarını AYM’nin yorumunu beğenmeyebiliriz, katılmayabiliriz ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal zorunluluktur.”
Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bu açıklamalarına Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından yanıt verdi. “Anayasa Mahkemesi 153 hükmü, bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda “yeniden yargılama” bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin? Kartalkaya nerede? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler!
Üşümeye hazır olun! Meteoroloji uyardı: İstanbul dahil birçok ilde soğuk hava alarmı!
Korkunç olay! Taksici yol kenarında boğazı kesilmiş halde bulundu
Kirlilik ve Su Kaybı Ürkütüyor!
Son Dakika! Bolu'daki 'Grand Kartal' Otel Yangınında Can Kaybı 66'ya Yükseldi: Bakanlardan Son Açıklamalar