Aladağ'daki yurt müdürünün ifadesi ortaya çıktı
Aladağ'daki yangın faciasının yaşandığı yurdun müdürü Cumali Genç, yurtta tüm önlemleri aldığını savunarak, itfaiye merdiveninin kısa kaldığını söyledi. Yurt müdürü, vicdanen herhangi bir kusuru olmadığını da dile getirdi.
AA'nın haberine göre, Adana'nın Aladağ ilçesinde 10'u çocuk biri eğitmen olmak üzere 11 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenci yurdunun müdürü Cumali Genç'in Cumhuriyet Savcılığına verdiği ifade ortaya çıktı.
Olay günü yangın tüpü yokmuş
Bir yıldır yurtta müdürlük yapan Genç, 'normal'de yurtta yangın tüpü bulunduğunu ancak olayın yaşandığı günün sabahında, çocukları okula götüren servis şoförü Mahmut D.'nin, kendisine, çocukların yangın tüpü başlıklarıyla oynamaları sonucu tüplerin havasının kaçtığını, bu nedenle değiştirmek için görevlileri çağırdığını söylediğini anlattı.
'Uygundur diye düşünüp değişiklik yapmadım'
Son denetlemenin 2015 yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen bazı yetkililerce yapıldığından bahseden Genç, "Belediye tarafından da herhangi bir denetleme yapılmadı sadece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından altı aylık dönemlerde denetleme yapıldı" dedi.
Yangının çıkış nedeni olarak gösterilen elektrik panosuna da değinen Genç, yaklaşık beş-altı ay önce sigorta attığını, sigortayı kaldırmak dışında herhangi bir şey yapmadığını ve kullanmaya devam ettiğini kaydetti.
Elektrik panosu için tamirci çağırmamasını ilçede sıklıkla elektrik kesintisi yaşanmasına bağlayan Genç, akşamları yurtta kendi kızı ile dört eğitmen kaldığını ifade ederek "Ben söz konusu yurtta müdür olmama rağmen asgari ücret üzerinden maaş almaktayım. Vicdanen yaşanan olayda kendimde herhangi bir kusurum yoktur. Ben bu olayla alakalı tüm önlemleri aldığımı düşünüyorum" diye konuştu.
İtfaiyeyi suçladı
Genç, olayla ilgili itfaiyeyi de suçladı: "Olay itfaiyenin tamamen bu konudaki yetersizliğinden ve itfaiye aracının merdivenli müdahale aracının bulunmamasından, merdivenlerinin üçüncü kata yetişecek şekilde uzun olmamasından, itfaiye görevlilerinin yeterli donanıma sahip olmamasından kaynaklanmıştır. Eğer yukarıdaki müdahaleler yapılabilseydi bütün öğrencilerin kurtarılabileceğini düşünüyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben olay yerine müdahale etmeye çalışırken olay yerine gelen itfaiye araçlarında yangın merdiveni yoktu, yangın söndürüldükten sonra gelen itfaiye araçlarında yangın merdiveni vardı. Yangın sırasında üçüncü kata ulaşılamadığından çaresizlikten üçüncü kattaki pencerelere camlarını kırmak için vatandaşlarla taş attık. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinde ne oksijen tüpü ne maske ne de ekipman vardı. Yangına müdahale çoğunlukla vatandaş tarafından yapıldı. İtfaiye ekipleri yetersiz kaldı. Kurtulanları da çoğunlukla vatandaşlar kurtardı."
'Yorgan açtık, atladılar'
Yangın anını anlatan Genç, bazı çocukların açılan merdivenle indirildiğini, dört-beşininse açtıkları yorgana atlayarak kurtarıldığını söyledi.
Yurdun yangın merdiveninden yukarı çıkmayı çalıştıklarını ancak duman nedeniyle mümkün olmadığını anlatan Genç, "Yurdun üçüncü katındaki yola bakan pencerelerin hiçbiri açık olmadığından ben buradan aşağıya atlayan öğrencileri görmedim ancak yurdun etrafını dolaştığımızda hangi kattan atlamış olduğunu bilmediğim öğrencileri gördüm. İtfaiye görevlileri ve diğer görevliler yurdun üçüncü katına ulaşamadıklarından sadece yukarıya su sıkmakla yetindiler" ifadelerini kullandı.
Binanın çatısının ahşap olduğu için yangının bir türlü söndürülemediğini ifade eden Genç, yurdun çatısının yanma sonucu çöktüğünü belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı