Akkuyu Nükleer Santralinden canlı yayın: Bakan Dönmez CNN Türk'te
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali'nden canlı yayınla CNN Türk ekranlarında açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, " Bir nükleer tesise yakıt gelince statü kazanmış oluyor. Uranyum çubukları gelecek, hatta bir kısmı geldi. Güvenli mekanlarda muhafaza ediliyor. İşletmeden sonra çok daha güvenlik tedbiri uygulanacak. Şu an uykuda diye tabir edilebiliriz. Kendi yuvalarına yerleştirdikten sonra Uranyum radyoaktif bir element olduğu için hareket geçecek. Şu an tesis tamamlanmış durumda hemen hemen 1. kısım olarak. Amacımız birer yıl ara ile diğer 3 reaktörü de faaliyete geçirmek. Şu an dünyada 4 reaktörün inşaatı başlayıp devam eden başka bir ülke yok. Sahada şu an 30 bin insanımız çalışıyor." ifadelerini kullandı.
Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar:
Projede çok kritik bir aşamayı geride bırakıyoruz. Nükleer yakıt tesisimize geldi. Yani burası artık Nükleer tesis statüsü kazanmış olacak. 1 yıl içinde de işletmeye geçmiş olacağız. İşletmeye almadan önceki en kritik aşama bu.
'AKKUYU NÜKLEER TESİS STATÜSÜ KAZANACAK'
Nükleer tesisler ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bazı kuralları var biz de üyesiyiz. Bir nükleer tesise yakıt gelince statü kazanmış oluyor. Uranyum çubukları gelecek, hatta bir kısmı geldi. Güvenli mekanlarda muhafaza ediliyor. İşletmeden sonra çok daha güvenlik tedbiri uygulanacak. Şu an uykuda diye tabir edilebiliriz. Kendi yuvalarına yerleştirdikten sonra Uranyum radyoaktif bir element olduğu için hareket geçecek. Şu an tesis tamamlanmış durumda hemen hemen 1. kısım olarak. Amacımız birer yıl ara ile diğer 3 reaktörü de faaliyete geçirmek. Şu an dünyada 4 reaktörün inşaatı başlayıp devam eden başka bir ülke yok. Sahada şu an 30 bin insanımız çalışıyor.
Her bir reaktörü bitirdikçe işletmeye geçecek, diğerlerini beklemiyoruz. Teknik olarak aslında 4 santral demektir bu. Türkiye'de 4 nükleer santral olarak var yansıyacak dünyadaki istatistiklere. Reaktörlerin hepsi devreye girdiğinde Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu üretecek.Dünyadaki 5 büyük vincin ikisi bu tesiste inşaat çalışmalarına yardımcı oluyor. Şu anda son işlemler yapılıyor. İnşaat aşamaları 1-2 ay içinde tamamlanmış olacak. Yakıt ile ilgili bazı testlerimiz olacak. Bu işleri denetleyen bağımsız kurumlar var yine bizim sırf bu işin kurduğumuz kurumun uzmanları var. Burada gece olmasına rağmen yoğun bir çalışma var. Şu an bulunduğumuz alan 10 milyon metrekarelik bir alan. 25 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz.
'GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILDI'
Proje kriterleri arasında bu bölgenin depremselliği, fay hatlarına uzaklığı hesaplanarak projelendirildi. 9 şiddetindeki bir depreme dayanabilecek gibi inşa edildi. Güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı ve en güvenli tesis burada yapılıyor. Uçak düşmesi dahil tüm senaryolar dikkate alındı ve değerlendirildi. Proje böyle yapıldı. İşletmeye almadan önceki en kritik aşamadayız. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın başkan gelip bayrağı çekecek tören sonunda ve burası artık bir nükleer tesis olmuş olacak. Sembolik böyle bir tören yapılıyor. Denetim ve gözetim de böyle ilerler.
'CUMHURBAŞKANIMIZ ONLİNE OLARAK KATILACAK'
Cumhurbaşkanımız online olarak katılacak. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın başkanını misafir edeceğiz. Hesap verilebilir şeffaf bir süreci yönetiyoruz burada. Nükleer tesis bir problem yaşandığında tüm bölgeyi de etkileyebileceği için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bunları gözetler. Bazı ülkelerde nükleer enerjiye muhalif görüşler olmak ile birlikte Çin, Rusya, Mısır, Amerika'da inşaatı devam eden birçok nükleer tesis var. Burada atmosfere herhangi bir gaz salmıyorsunuz demek oluyor. İngiltere yeniden nükleerde büyümeyi hedefliyor. İlk santralimiz olacak ama ikinci ve üçüncüyü de inşa etmek var planlarımız içinde. Güneş santrallerinde rüzgar santrallerinde değişkenlikler oluyor. Rüzgar her zaman aynı yerden esmiyor. Nükleer santrallerin istikrarlı bir şekilde durmadan elektrik üretme kabiliyetleri söz konusu. Dünyada kömür santrallerinden bir çıkış stratejisi var. Biliyorsunuz bir enerji krizi yaşandı Avrupa Birliği ve nükleer santralleri açmak zorunda kaldılar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü