AK Parti’nin TBMM içtüzük önerisinin ayrıntıları ortaya çıktı
TBMM İçtüzüğü’nü yeni yasama yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyarlamak isteyen AK Parti, değişiklik taslağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. Taslakta, yasa teklifleri ile ilgili görüşmelerin ağırlıklı olarak komisyonlarda tamamlanması Genel Kurul'da ise sadece değişiklik önergelerinin görüşülmesi yer alıyor. Maddelerin ve teklifin tümünün oylanması ise mevcut sistemden farklı olarak belirlenecek ve ayrı bir günde yapılacak.
Meclis yeni yasama yılına hazırlanırken bir yandan da AK Parti'de içtüzük çalışmaları sürüyor. AK Parti'nin içtüzük heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Komisyon üyeleri bakana soru sorabilecek
AK Parti'nin hazırladığı içtüzük taslağına göre, yasa teklifi üzerindeki görüşmeler ağırlıklı olarak ihtisas komisyonlarında yapılacak. Komisyon görüşmelerinde siyasi parti grupları tümü üzerinde 20, üyeler ise 10 dakika söz alabilecek, toplantıya bakan katılırsa onun da konuşma hakkı 20 dakika olacak.
Maddeler üzerinde ise sadece 5'er dakika söz alınabilecek. Bakanlar ayrıca yılda bir kez ilgili komisyonlara gelerek sunum yapacak. Komisyon üyeleri bakanlara sunumlarına ilişkin soru sorabilecek.
Yeni komisyonlar ihtas edilebilecek
Sayısı 17 olan ihtisas komisyonlarına esnek bir yapı kazandırılması planlanıyor. Bu kapsamda anayasa ve yasalarda yer alan komisyonlar hariç diğer komisyonlara ilişkin her yasama döneminin başında bakanlıkların çalışma alanlarına göre yeni komisyonlar ihtas edilebilecek. Mevcut komisyonlarda değişikliğe gidilebilecek. Komisyon çalışmalarına katılabilecek olan bakanlar Genel Kurul görüşmelerinde yer almayacak.
Taslağa göre, komisyonlardan gelecek olan yasa teklifleri üzerinde de Genel Kurul'da sadece verilecek önergeler için söz alınabilecek, her bir madde ayrı ayrı oylanmayacak, maddeler görüşmeler tamamlandıktan sonra belirlenecek ayrı bir günde oylanacak.
Kanun teklifleri,tezkereler, uluslararası anlaşmalar gibi meclisin kendi gündeminde yer alan konular hakkındaki oylamaların tümü o günde yapılacak.
Taslağa göre, yasa teklifileri meclise sunulmasıyla eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı'na da gönderilecek.
Parlamenter sisteme yönelik uygulamaların yer aldığı 30'a yakın madde ise yeni dönemde çıkarılması planlanan içtüzük'te yer almayacak. Cumhurbaşkanı erdoğan'ın yıl sonuna kadar tamamlanarak yürürlüğe girmesi talimatını verdiği meclis içtüzüğüne ilişkin ak parti'nin mhp başta olmak üzere diğer partilerle de görüşerek taslağı yasalaştırması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?
Yapay zeka destekli MR cihazı! İki kat daha fazla hastaya hizmet verecek
SON DAKİKA HABERİ... Bölge bölge yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek!
İstanbul'da öldürülen küçük Şirin Elmas Hanilci gözyaşlarıyla defnedildi