hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin Türkiye'deki vazgeçilmezi

    ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını sözde 'soykırım' olarak nitelemesinin ardından, Amerika ile gerilen ipler, yine İncirlik Üssü'nü gündeme getirdi. Peki birincil olarak TSK ve ABD hava kuvvetlerinin kullanımında olan bu üssün önemi ne? Kullanıma kapatılması halinde neler olur? cevaplar detay haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortadoğu ile batının tam ortasında, kritik operasyonların fitilinin ateşlendiği nokta İncirlik Hava Üssü. Bu nedenle de tartışmaların hedefinde. Her krizde gündemde.

    Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 2020'de, henüz seçim yarışındayken 1915 olaylarını soykırım olarak kabul edeceğini vadetmişti. Tarih 24 Nisan 2021'i gösteriken, merakla beklenen yazılı açıklamasında dediğini yaptı. Sözde Ermeni soykırımını kabul etti. Türkiye cephesinde büyük tepki çeken bu açıklama iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı.

    Biden'ın skandal açıklaması, ABD'nin de kullanımında olan Adana'daki İncirlik Üssü'nü gündemin zirvesine taşıdı. Peki ama neden?

    1951'de Adana'da NATO ülkelerinin ortak savunmaları için kullanılması adına kurulan üs, 1954'te Türk Hava Kuvvetleri ve Amerika Birleşik Devletleri hava kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlandı. Soğuk savaş yıllarında, Amerika'nın Sovyetlere karşı kalesi oldu. Onlarca nükleer başlıklı füze yerleştirildi.
    1958'deki Lübnan Krizi, Birinci Körfez Savaşı ve Suriye operasyonlarında önemli rol oynadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ise bu üste her zaman söz sahibiydi.

    Birleşik krallık, Almanya, Hollanda gibi bazı NATO ülkelerinin de unsurlarının bulunduğu üssün hukuki statüsü 1980'de imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması ile belirlendi.

    İşte yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın attığı "soykırım" adımı, ülkesi için bu kadar kritik önem taşıyan üssü ve bu üsteki ABD bayraklarının indirilmesi gerektiğine yönelik tartışmaları gündeme getirdi.

    Açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, 'İncirlik Üssü, TSK'ya ait hava kuvvetleri üslerimizden biridir, Türk üssüdür, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne aittir.' ifadelerini kullanıldı.

    Peki üssün, ABD'nin kullanımına kapatılması durumunda ne olur?

    Uzmanlara göre, Türkiye'nin coğrafyada oluşan dengeleri bozmamak adına sakin kalması gerekiyor. "ABD'ye ise İncirlik Üssü'nü kapatarak değil, gerekli politikilar ile cevap verilmeli" deniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow