AB ülkeleri ile vize sorunu çözülür mü?
Avrupa Birliği ülkeleri ile yaşanan vize sorununda çözüm için görüşmeler hızlandı. Özellikle öğrenci, akademisyen iş insanı ve sanatçılar için sürecin hızlandırılması üzerinde duruluyor. Ayrıntılar haberimizde.
Avrupa Birliği ile yaşanan vize sorunu konusunda Türkiye, çözüm için adımlarını hızlandırdı. Diplomatik kaynaklar, vize serbestisi talebinin sürdüğüne dikkat çekiyor ancak özellikle bazı gruplara yönelik sürecin öncelikli olarak kolaylaştırılması için görüşmeler yapıldığı belirtiliyor. İş insanları, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar ve gazeteciler o grupların başında geliyor. Bunun için AB kurumları ve AB üyesi ülkelerle ikili ve çoklu düzeyde görüşmeler gerçekleştiriliyor. Kaynaklar, "2024'te vize başvurularının daha hızlı sonuçlandırılması beklentimiz yüksek" vurgusu yapıyor. Sürecin somut adımlarının alınmaya başlandığı da "başvuru ve randevu sürelerinin bazı noktalarda 3-4 haftayken 2 haftaya düşürülmesi" örneği ile veriliyor.
Kaynaklar, Türkiye-AB ilişkilerine dair Avrupa Birliği Komisyonu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan ortak bildirimin, öngörülenin aksine, geçen hafta düzenlenen AB Zirvesi’nde ele alınmayıp, bir sonraki zirveye bırakılmasının doğru olmadığına da dikkat çekiyor. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Fidan da Avrupa Birliği Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile telefonda görüştü.
Görüşmede, Fidan Varhelyi’ye Avrupa Birliği’nin Türkiye konusunda daha hakkaniyetli, daha sağduyulu bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi ve "Türkiye’nin, gümrük birliğinin güncellenmesi, yatırım alanında iş birliğinin artırılması ve vize kolaylığı sağlanması gibi konularda Avrupa Birliği’nin en kısa zamanda somut adımlar atması beklediğini" hatırlattı.
Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde Türkiye'nin talebi ne? Kaynaklar ayrıca Josep Borrell'in Türkiye raporu için "Biz de not ettik. Avrupa Birliği'nin Türkiye’ye yönelik bir durum tespiti yapma aşamasında ve raporda bu önerilerle gelmesinde cumhurbaşkanın Vilnius’taki Avrupa Birliği’yle ilişkilerin canlandırılması yolundaki çağrısı da etkili oldu" değerlendirmesinde bulunuyorlar. "Rapordaki önerilerin biran evvel hayata geçirilmesi Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir ilk adım olacaktır. Tüm AB kurumlarının bu yönde hızla ve somut adımlarla harekete geçmesini bekliyoruz." ifadelerini kullanıyorlar.
Ve gümrük birliğinin güncellenmesi konusu. Bu konuda Ticaret, Sanayi ve Dışişleri Bakanlıklarının koordinasyon çerçevesinde çalıştığı ifade ediliyor. AB yetkilileriyle gerek bakan düzeyindeki temaslarda gerek teknik heyetler olarak beklentilerin dile getirildiği ve bu konuda teknik görüşmelerin ön şartsız olarak başlamasının, bunun için de komisyona yetki verilmesinin beklendiği belirtiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || 79 kişiye mezar oldu: Kahreden detaylar!
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Bir anda ortaya çıktı... Tam 25 metre derinliğinde! Bölge halkında büyük panik
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın