8. Yargı Paketi Yürürlükte: Örgüt üyeliği cezalarına düzenleme
Yeni Yargı Paketi Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre; suçla daha etkin mücadele edilebilmesi için bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Ayrıca kanun değişikliği sonucu örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili ayrı bir suç olarak düzenlendi.
Kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen; 'Ceza Muhakemesi Kanunu' ile bazı kanunlarda ve 659 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete 'de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle birlikte; suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla adli para cezalarında değişikliğe gidildi. Bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.
ŞÜPHELİYE 2,5 YILDAN 6 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nda da düzenlemeye gidildi. Yasa kapsamında kanun değişikliği sonucu örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili ayrı bir suç olarak düzenlendi. Söz konusu cezaya ilişkin yaptırımla, şüpheli 2 yıl 6 aydan, 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza ise yarısına kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme cürmünden ayrı ayrı cezalandırılacak.
Kanunda belirtilen "Devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar" bakımından, 'Silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen' kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre de verilecek ceza, yarısına kadar indirilebilecek.
HÜKMÜN AÇIKLANMASINDA GERİ BIRAKMAYA İSTİNAF YOLU
"Hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kapsamında da değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle söz konusu karara ilişkin istinaf yolu açıldı. Karar, İlk Derece Mahkemesi sıfatıyla Bölge Adliye Mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. Karar ve hükümler, istinaf ve temyizde usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
43 ilin geçiş noktasında 'yarıyıl' yoğunluğu: Akın akın gittiler!
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kar, sağanak, çığ, buzlanma...
HABER || Doktorlar görünce şaşkına döndü: Bütün iç organları ters yerde!
İstanbul'un barajlarında doluluk oranı yüzde 50'nin üzerine çıktı