hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    70 YILDIR ARŞİVDE BEKLEYEN TARİHİ DOSYA: Kore’de esir olan Türk askerlerinin hikayesi! | VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Günümüzden yaklaşık 70 yıl önce, binlerce Türk askeri Kore Savaşı'nda yer aldı. O dönem Kore'de esir düşen askerlerden biri olan Ispartalı Yüzbaşı İhsan Serim’in ABD istihbaratı tarafından yapılan sorgusuna ait tutanakları ilk kez Savaş Antropoloğu Dr. Ece Aynur Onur ortaya çıkardı. Ayrıntılar CNN TÜRK ekibinden Emre Bayıroğlu'nun haberinde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte detaylar;

    Kore Savaşı, 3 yıllık çatışmaların ardından 27 Temmuz 1953’te sona erdi. Türk askerinin bu savaşta gösterdiği cesaret ve başarıysa hiçbir zaman unutulmadı. Bu başarıyı kanıtlar nitelikte belgeler yine bir Türk tarafından ortaya çıkarıldı.

    Türkiye, 25 Temmuz 1950’de Kore’ye asker gönderme kararı aldı. Güney Kore’ye asker gönderilmesi, NATO’ya giriş sürecine katkı sağlayacaktı. Üç yıl süren savaş boyunca binlerce Türk askeri Kore’de görev yaptı. O askerlerin aralarından esir olanlar da vardı.

    -     “Kore’deki esir kamplarında Amerikalı askerlerin yüzde 50'si, kara kuvvetleri askerlerinin yüzde 50'si ve toplamda Amerikalı esirlerinin yüzde 38'i Türkiye kamplarında hayatını kaybetti. Ancak esir kamplarında hayatını kaybeden Türk olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -     “Hem Türk askerleri hem de Amerikan askerleri sorguya alınıyorlar ve daha sonra bu sorgu tutanakları mercek altına alınıyor.

    Dr. Ece Aynur Onur o tutanakların peşine düşerek tarihe geçecek bir işe imza attı. ABD askeri istihbaratı tarafından hazırlanan 118 sayfalık dosyayı teslim aldı. İçinde esir asker Ispartalı Yüzbaşı İhsan Serim'de vardı.

    -      “Yüzbaşı İhsan Serim 1. tugay 2. bölüke mensup bir askerimiz, 23 Nisan 1951'de Yenicenri dolaylarında yaşanan muharebede esir düşüyor”

    O belgeler ise tam 70 yıldır arşivlerde bekliyordu, Kore'de esir düşen kahraman Türk askerlerinin hikayesi ortaya çıkmış oldu

    -      “İhsan Serim'in dosyasında esir askerlerimizin açlıkla mücadele etmek için çevreden nasıl otlar topladıkları, yedikleri ya da hasta askerlerimize nasıl baktıkları, Amerikan askeri istihbarat belgelerinde ‘Zaten Türk askerleri yaralılarına bebek gibi bakarlardı. Bu sayede tekini dahi kaybetmediler’ diye ifadeler vardı. Bunları İhsam Serim’den duyduk”

    Türk askerinin gücü, cesareti, savaş bilgisi ABD’nin kendi askerleri için yayınladığı ilkeler rehberine örnek olmuştu.

    -      “Türk askerlerinin esaretleri boyunca nasıl böyle bir mukavemet sergiledikleri, nasıl direndikleri, hayatlarında açlık, soğuk ve hastalık karşısında nasıl idame ettirildikleri hakkında bilgiler toplamış Amerikan ordusu”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ece Aynur Onur 118 sayfalık dosyasının açılması için başvuru yaptı. 7 yılın ardından dosya açıldı.

    -      “Yüzbaşı İhsan Serim'in dosyası kapalıydı. İçeriği hassas olduğu gerekçesiyle gizli ibaresiyle kapatılmış olan dosyalardan bir tanesiydi. 2017 ve aslında hukuki anlamda 20 gün içerisinde açılması gereken dosya 7 yılda açıldı ve birkaç gün önce ulaştı”

    Dosyada, yapılan işkenceler, kahramanlıklar ve Türk askerinin cesareti de görüldü.

    -      “Örneğin yüzbaşımız defalarca sorguya alınmış, Türk Silahları Kuvvetleri yapısı ve işleyişi hakkında bu soruya cevap vermemiş ya da arpıtılmış cevaplar vermiş. Bunun sonucunda da çok ciddi fiziksel şiddet görmüş”

    TÜRK HALKI KORE SAVAŞIYLA İLGİLİ BU BELGELERE ARTIK DAHA GERÇEK BİLGİLERLE ULAŞACAK DENİLEBİLİR Mİ?

    -      “Aslında bunun ağızdan ağıza yayılan bir rivayet olduğu ya da savaş efsanesi olduğu düşünülüyordu. Belgeleri okuduğumuzda, binlerce sayfa askeri istihbarat belgesini özellikle mukayeseli olarak okuduktan sonra söylenenlerin fazlası varmış ama eksiği yokmuş”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow