hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7 bin TL üstü ödemelerde yeni dönem!

    KAYNAKCNN TÜRK

    7 bin liranın üzerindeki ödeme işlemlerinin banka aracılığıyla yapılması zorunluluğu resmen devreye girdi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeye uymayan, elden ücret veren ve alan satıcı ile tüketiciye ayrı ayrı ceza uygulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemleri artık banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmak zorunda ve elden ücret verilirse hem tüketici hem satıcıya ceza kesilecek.

    Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi usul kanunu genel tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Buna göre, tevsik yani belgeleme zorunluluğu kapsamında adım devreye girdi. 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin, tahsilatı yapanın hesabına bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilerek ve işleme ait açıklamalara da yer verilerek gerçekleştirilmesi durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak.

    Banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişinin de ödemesini satıcının hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek yapması ve banka dekontu alması gerekiyor. Böylece belge zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve ceza uygulanmayacak.

    Yani herhangi bir banka hesabı bulunmayan veya kredi kartı kullanmayan bir tüketici 15 bin lira karşılığında almış olduğu bir ürününün bedelini satıcının banka şubesine giderek satıcının hesabına yatırırsa alıcıya ve satıcıya ceza kesilmeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak tüketici, ürün bedelini elden öderse, satıcı bu bedeli kendi banka hesabına yatırsa dahi, belge zorunluluğuna uyulmamış sayılacak. Bu durumda hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı cezai işlem uygulanacak.

    Hedefin ise, tahsilat ve ödemelere ilişkin belge zorunluluğu kapsamına vergi mükellefi olmayan nihai tüketiciler de dahil edilerek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinliğinin artırılması olduğu belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow