50 yıllık hayal gerçekleşiyor
Nükleer santralle ilgili çalışmalar 1970'li yıllarda başlamıştı. Akkuyu Nükleer Santrali temelini 3 Nisan 2018'de atıldı. 20 milyar dolarlık projede ilk reaktör 2023 elektrikli üretimine başlayacak. Projenin tam kapasite faaliyete geçmesi ile Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden sağlanacak. CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu ve Kameraman Caner Emre Kınacı'nın haberi.
10 BİN 800 TÜRK VE RUS PERSONEL GÖREV YAPIYOR
Türkiye'nin ilk nükleer santrali adım adım Mersin'in Gülnar ilçesinde yükseliyor. Yarım asırlık hayal gerçek oluyor. Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin temeli 3 yıl önce atıldı. 4 reaktörden oluşan nükleer güç santralinden ilki, Cumhuriyetin 100. yılında 29 Ekim 2023'te faaliyete geçecek. Projede toplam 10 bin 800 personel çalışıyor. Personeller hem Rus hem de Türklerden oluşuyor.
4 reaktörün her biri bin 200 megavat güce sahip. Nükleer santral, 2026 yılında tam kapasite ile hizmet verecek. Santralin ömrü ise 60 yıl.
YILDA 35 MİLYAR KİLOVATSAAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Akkuyu nükleer güç santralinde yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Bu Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u anlamına geliyor. Bir başka deyişle İzmir ve Ankara'nın yıllık elektrik ihtiyacı yalnızca Akkuyu'dan karşılanabilecek.
Türkiye'de elektrik ihtiyacı en çok kömürden karşılanıyor. Sonrasında sırasıyla HES, doğalgaz, rüzgar ve güneş enerjisi geliyor. Yenilenebilir enerjilerin katkısı her geçen yıl biraz daha artıyor.
Akkuyu nükleer güç santralinde 3 yıldır devam eden çalışmalar son sürat sürüyor. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu ROSATOM tarafından yapılan santral, depreme ve tsunamiye karşı dayanıklı inşa ediliyor.
Ve sürekli tartışmalara konu olan nükleer santralin çevreye olumsuz bir etkisi var mı? Akkuyu Nükleer Program Direktörü Mete Bastırmacı, "Nükleer enerji, enerji çeşitliliği açısından en güvenlilerinden bir tanesi. Nükleer enerjinin kömüre kıyasla en büyük farkı sıfır emisyon. Nükleer enerji emisyon üretmiyor. Ne emisyon ne çevreye vereceği zarar açısından herhangi bir zarar potansiyel barındırmıyor nükleer enerji" yanıtını verdi.
Jeolojik yapısı ve denize yakınlık sebebiyle seçilen Akkuyu bölgesi özel olarak seçildi. Santralin maliyeti 20 milyar dolar. Akkuyu'nun faaliyete geçmesi ile elektrik üretiminde ithal kaynakların rolünün azalması cari açığın ise düşmesi bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü