41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depreminin 1. yılı
Tam bir yıl önce bugün, saatler 20.55'i gösterirken Elazığ'ın Sivrice ilçesi topraklarında hissedilen sarsıntı Türkiye'yi yasa boğacak bir afetin ilk anlarıydı. Saniyeler içinde de 41 kişinin ölümüne, yüzlercesinin yarlanmasına, yıkıma, kaosa neden oldu. İlk şokun ardından ise günlerce sürecek kimi zaman hüzünlü, kimi zaman umutlu bekleyişler başladı. İşte 6,8'lik Elazığ depreminin acı hikayesi...
Elleri kolları bağlıydı. Eğer enkaz altında yaşayan birileri varsa, sesleri duyulsun diye gözyaşı bile dökemeden beklemek zordu onlar için.
ELAZIĞ VE MALATYA'DA BİNALAR UN UFAK OLDU
24 Ocak 2020'ydi tarih. Bir akşam vakti saat 20.55'i gösterirken mesailer bitmiş, öğrenciler okuldan dönmüş, belki sofralar kurulmuş, belki de ailecek sohbetler edilirken şiddetli bir depremin sarsıntıları başladı. Yaklaşık 22 saniye sürdü. Ardında kalan ise tam anlamıyla bir cehennem yeriydi. En büyük hasarı Elazığ'ın Mustafapaşa, Bizmişen ve Sürsürü mahalleleri almıştı. Malatya'dan da kötü haberler gelmeye başladı. Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde durum kötüydü. İlk şokun ardından yıkılan binaların arasında arama çalışmaları başladı.
ENKAZ ALTINDA BİR UMUT ARADILAR
Ulaşılan isimlerden biri, depreme Mustafa Paşa mahallesindeki Aykent apartmanında yakalanan Azize Çelik'ti. Eşi ve çocuklarıyla enkaz altında kaldı. Arama kurtarma ekiplerine cebindeki telefon sayesinde ulaştı. UMKE görevlisi Emine Kuştepe'nin sakinleştirdiği Çelik ve ailesi, depremden 17 saat sonra kazılan tünellerle kurtarıldı. Akıllarda bir canı hayatta tutabilmek için verilen çaba kaldı.
Yıldız ailesi de Mustafapaşa mahallesinde yaşıyordu. Evleri depremde yıkıldı, aile enkaz altında kaldı. Bölgede yaşamın izini süren JAK timleri, Ayşe Yılmaz'ın çığlığıyla harekete geçti. 24 saat sonra 2 buçuk yaşındaki kızı Yüsra, 28 saat sonra ise kendisi enkazdan çıkarıldı. Ancak eşi ve diğer çocuğu kurtarılamadı.
Malatya'da ise bir bebek, dünyaya gözlerini açtığı ilk anda yakalandı depreme. O sırada doğum masasında olan annesi de sağlık görevlileri de neye uğradıklarını şaşırdı. Neyse ki bebek de annesi de depremi zarar görmeden atlattı.
BİNALARDA DENETİM EKSİKLİĞİ OLDUĞU ANLAŞILDI
Mucizeler, Türkiye'nin yüreğine su serpti ama 2 ilde 41 kişi hayatını kaybetmişti. Acı olan ise felaket, o depremden önce göz göre göre "geliyorum" demişti. Depremin ardından Fırat Üniversitesi öğretim üyelerince hazırlanan raporda hasar gören binaların beton kalitesinin düşük olduğu, betonun yerleştirilmesinde problemler, bakımı ile ilgili de eksiklikler bulunduğu belirtildi. Bu problemlerin ana sebebinin de "denetim eksikliği" olduğunun altı çizildi.
BÖLGEYE 20 BİN KALICI KONUT YAPILIYOR
Depremzeler konteyner kentlere yerleştirildi. Öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için eğitim desteği başlatıldı. O esnada ise deprem konutları inşa edilmeye başlandı. Bölgeye 20.000 kalıcı konut yapılıyor. Elazığ Valiliği koordinesinde AFAD ve TOKİ işbirliği ile depremzedelere kalıcı konutları noter huzurunda çekilen kuralar ile teslim ediliyor.
Depremzedeler yeni ve güvenilir konutlarına yerleşiyor ama kayıpları unutmak kolay değil. Acılar hala çok taze...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!