32 yerde saklanan hazine
Bu topraklara has binlerce çeşit bitki, mikroorganizma ve hayvan neslinin devamlılığı için koruma altında. Peki nerede? Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan tohum ve gen bankalarında.
Türkiye hem biyolojik çeşitlilik hem de bitki genetik kaynakları bakımından zengin bir ülke. Yaklaşık 10 bin bitki türünü bu topraklarda üstelik büyük çoğunluğu endemik. Ama nüfus artışı, sanayileşme, bir de iklim değişikliği nedeniyle endemik olan bitkiler kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. işte bunu önlemek için atılan bir adım var. Burası yani Tohum Gen Bankası açlık, kıtlık olmasın diye Türkiye'nin geleceğinin sigortası. 63 bin adet örnek tohum bulunuyor. Bamyadan buğdaya, mercimeğe, kavuna kadar pek çok örnek var.
Gen bankalarının en önemli amacı, tohumların ilk günkü gibi korunmasını sağlayabilmek. Çünkü buralarda saklanan tohumlar sayesinde yeni çeşitlerin ıslahı yapılıyor. Türkiye'de bugün 32 tohum ve gen bankası bulunuyor. 2020 yılı sonunda Bakan Bekir Pakdemirli'nin açıklamasına göre gen bankalarında yaklaşık 115 bin tohum korunuyor. Üstelik arazi gen bankalarında 107 türe ait 9 bin 500 canlı örnek muhafaza ediliyor. Binlerce farklı tohum, özel dolaplarda son teknoloji kullanılarak -18 derecede yaklaşık 100 yıl saklanabiliyor. Tohum olarak saklanması mümkün olmayan meyve ve asma türleri ise araştırma enstitülerine ait olan 18 arazi gen bankasında korunuyor.
Tohumların genetik kaynağının Türkiye'ye ait olduğu da yine Tohum Gen Bankası tarafından kayda alınıyor. Bu ''Ulusal DNA Barkotlama Projesi'' ile yapılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü