22 Ağustos 1960 yılında açıldı: Şehitler Abidesi'ne Milliyet desteği!
Savaşın ardından yapımına başlanan ama bir dönem de çeşitli nedenlerle yarım kalan Şehitler Abidesi, Milliyet Gazetesi'nin kampanya ve girişimleriyle tamamlandı. Peki süreç nasıl ilerledi? Neler oldu? CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ve Kameraman Caner Emre Kınacı Çanakkale’de Deniz Müzesi’ndeki bir sergiden detayları aktardı.
Çanakkale Şehitler Abidesi’nin projesi, 1944 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından yarışmayla belirlendi.
1952’de yapım kararı verilen anıtın temeli 1954 yılında atıldı.
1957 yılının sonuna gelindiğinde anıtın gövdesinin bir kısmı tamamlanabilmişti, kaynak yokluğu nedeniyle inşaat durdu.
Milliyet gazetesi muhabiri Necmi Onur’un konuya dair haberinin ardından 18 Ocak 1958’de Milliyet gazetesi büyük bir kampanya başlattı.
100 bin liralık bir yardım toplama hedefiyle başlayan kampanya, 18 Mart 1958’de son bulduğunda 1 milyon 686 bin 251 liralık hasılata ulaştı.
Dedeleri Çanakkale’de düşmana geçit vermemiş olan torunlar, Şehitler Abidesi’nin yarıda kalmasına izin vermedi.
Abidenin resmi açılışı, Anafartalar Zaferi’nin 45. yıl dönümüne denk gelen 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleşti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da kar başladı! Meteoroloji saat verip duyurdu: Daha da kuvvetli geliyor!
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ MESAJLARI: Resimli, Anlamlı, Dualı ve Duygusal 18 Mart Mesajları ve Fotoğrafları! 18 Mart Çanakkale Zaferimiz Kutlu Olsun!
Her gün ilmek ilmek işledi! 50 yaşındaki motor ustası yeteneğini konuşturdu! Off Road'un tozunu attırıyor...
Kadıköy'de Mattia Ahmet Minguzzi’yi öldüren sanıklar 10 Nisan’da hakim karşısına çıkacak
Arnavutköy'de insana ait kafatası bulundu