1997'de neler yaşanmıştı?
İYİ Parti'de birbiri ardına gelen iki istifa, "istifaların devamı gelecek mi?" sorusunu getirdi akıllara. İstifaları değerlendiren Meral Akşener, 1997 yılında üyesi bulunduğu Doğru Yol Partisi'nin dışardan bir el marifetiyle zayıflatıldığı dönemi hatırlatarak, "Biz yolumuza devam edeceğiz. " dedi. Peki, 1997'de tam olarak neler yaşanmıştı.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinde yaşanan istifaları değerlendirirken 1997 yılını işaret etmişti. O dönem Doğru Yol Partisi'nin dışardan bir el marifetiyle birbiri ardına yaşanan istifalarla zayıflatıldığı dönemi kastediyordu. Ancak Akşener İYİ Parti'nin yoluna devam edeceğini söyledi.
Akşener'in 1997 diye tanımladığı süreç 1995'te başlamıştı. Doğru Yol Partisi 24 Aralık 1995 seçimlerinde 135 milletvekiliyle meclise girmişti. Ama her şey DYP'nin Refah Partisi ile koalisyon sürecinde dağılmaya başladı. Önce Yaşar Dedelek, Tevfik Diker gibi isimler DYP'den istifa etti, ANAP'a geçti.
Ardından Refah-Yol hükümetine "Ret'' oyu veren aralarında İsmet Sezgin, Cavit Çağlar gibi DYP'nin ağır toplarının bulunduğu hatta Süleyman Demirel'e yakın isimler istifa etti. 1995-1997 sürecinde bir buçuk yılda DYP 135 milletvekili ile girdiği TBMM'de 47 milletvekilini kaybetti. Tansu Çiller'in "A Takım'ım" dediği isimler bir bir partiden ayrıldı.
Bu arada 7 Ocak 1997'de Hüsamettin Cindoruk 'Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. 28 Şubat 1997'de de 28 Şubat Kararları alındı. Nisan ayında kabineden fireler başladı. Çiller'in sağ kolum dediği Yalım Erez, Yıldırım Aktuna gibi isimler istifa etti.
Haziran'da Erbakan görevini Çiller'e devretti. Ancak Demirel, hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a verdi ve 27 Haziran'da ANAP, DSP ve DTP koalisyon için anlaştılar. DYP'den istifa eden birçok isim 28 Şubat süreci sonrası kurulan hükümette bakan oldular.
28 Haziran 1996'da Refah-Yol hükümetinde, Mehmet Ağar'ın susurluk skandalının patlak vermesiyle bakanlıktan istifa etmesi sonrasında Meral Akşener İçişleri Bakanlığı görevini devralmıştı. Meral Akşener, 28 Şubat döneminde askerin siyasete müdahalesine karşıydı ve Genelkurmay'ın düzenlediği "İrtica brifinglerine" katılacak valileri açığa alacağını söylemişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü