19 Mayıs'ta ne oldu? Bir milletin kaderi Bandırma Vapuru ile değişti
Bir pazartesi sabahı bir milletin kaderi değişti. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a attığı o ilk adım, 3,5 yıl sürecek bir istiklal mücadelesini de beraberinde getirdi. 19 Mayıs 1919 günü bir milletin yeniden doğduğu gün, Mustafa Kemal'in gelecek olarak gördüğü gençlere de armağan edildi. O yıllarda neler yaşandığını inceleme haberimizde anlattık...
"Geldikleri gibi giderler" demişti. Bir ulusun kurtuluşu için ilk adımı atan kişi oldu. Gazi Mustafa Kemal, 1919 Mayıs 1919'da Samsun'a sadece ayak basmadı. O gün hem Kurtuluş Savaşı'nda zafere giden hem de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu müjdeleyen yolu açtı.
Anadolu ateş içindeydi. Düşman orduları tarafından sarılmıştı. Tarih 15 Mayıs 1919'u gösterdiğinde Yunan ordusu İzmir'e çıktı. O karanlık günde direniş ateşi yanıyordu. Bir gazeteci, Hasan Tahsin düşmana ilk kurşunu açtı. 31 yaşındaydı, hayatının baharında vatanı için direnirken şehit düştü.
Sadece Yunanistan Askerleri Anadolu'da değildi. İngilizler, İtalyanlar ve Fransızlar... Anadolu'nun her köşesinden çığlıklar yükseliyordu. Bir tarafta da Karadeniz'de Pontus hayalindeki Rum çeteleri Anadolu halkını canından bezdiriyordu.
1. Dünya Savaşı'ndan yorgun çıkan bir millet, yedi düvele karşı ayağa kalkacaktı. Anadolu'daki yanan ateşe karşı, işgal kuvvetleri adım atıyordu. Karadeniz halkının direnişini engellemek için 'Bölgeye müfettiş gönderin' talimatına İstanbul yönetimi cevap veriyordu. Karadeniz'e gönderilen o isim ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tü. O gün bir ulusun talihinin döndüğü andı. 16 Mayıs sabahıydı. Atatürk Şişli'deki evinden önce Karaköy'e gitti. Oradan Üsküdar'a geçti. 'Bandırma Vapuru'yla Samsun'a doğru yola çıktı. Geminin kaptanı 21 yıllık kaptan İsmail Hakkı Bey'di. Yolculuk 3 gün sürdü.
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı bayram olarak kutlandı. Ancak ismi farklıydı. İlk olarak 1926'da Gazi Günü ismiyle sadece Samsun'da kutlandı 1935 yılında ise Gazi Günü isminin değişmesi için ilk adım atıldı. Mustafa Kemal Atatürk bu öneriye hemen onay verdi.
Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1938'de Ankara'da adına 19 Mayıs verilen o stadda son kez Ankaralıların karşısına çıktı. Gençlik marşı hep bir ağızdan okundu.
Atatürk, son döneminde hep gençliği işaret etti. "Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik" diyordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!