hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    15. kez mahkemeye başvurdular

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yıllık 2 bin 400 kilogram yağış oranı ile Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan Rize'de, hidroelektrik santral (HES) projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları yaz aylarında susuz kaldı. Dere sularının tünele alındığı Salarha ve Güneysu derelerinin büyük bir bölümü bu yıl da kurudu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Senoz Vadisi'nde 'HES'e ÇED raporu gerekli değil' kararı, yargıya taşındı

    Rize'nin Çayeli ilçesindeki Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir' kararı verdi. 10 yıldır HES projelerine karşı hukuk mücadelesi yürüten bölge halkı, kararın iptali istemiyle 15'inci davasını açtı.

    TEMA Rize Temsilcisi Ahmet Ali Kork, Senoz Vadisi'nde HES'lere karşı daha önce açılan davalardan birinde, 'Bütüncül havza planlaması yapılmadan projeler için tek tek 'ÇED raporu gerekli değildir' kararı verilemez' yönündeki mahkeme kararını hatırlatarak, alınan son kararı da yargıya taşıdıklarını söyledi. 10 yıldır HES projelerine karşı hukuksal mücadele yürüttüklerini ancak yetkililerin artık hiçbir şeyi umursamadığını ifade eden Kork, "Son kararı da duyduk. Rahat olun. Artık mahkemeye de gitmeyiz. 2007 yılından bu yana 14 kez gittik. En üst yargı merci olan Danıştay Dava Daireleri, davalarımızdan birinde, yerel mahkemenin verdiği iptal onama kararının gerekçesinde 'Vadide öngörülen tüm projelerin bütüncül çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan tek tek projeler için 'ÇED raporu gerekli değildir' ya da 'ÇED raporu olumlu' kararı verilmesi yanlış yaklaşımdır' vurgusu yapmıştı. Buna rağmen 10 yıldır vadide neler olduğunu yaşayarak gördük" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kork, "Davamızı açtık. Üstelik görevi, ülke doğasını korumak olan Bakanlığa karşı davacıyız. Yürek yakan, acı veren durum bu. Üzgünüz, kırgınız, kızgınız. Mahkemece talep edilen bilirkişilik bedelini Senoz Derneği Başkanı Bahattin Boncukçu karşıladı. Davamızın avukatlığını ise Münir Yazıcı gönüllü üstlendi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

    Pankartlı tepki

    HES projelerine karşı 10 yıldır hukuksal mücadele yürüten Senoz halkı ise vadi girişine 'Şol Senoz'un ırmakları akar Allah deyü deyü, çıkmış suda rant görenler öter para deyü deyü' pankartı astı.

    Rize'de 12 HES devrede

    Rize'de İkizdere, Senoz, Güneysu ve Salarha dereleri üzerine 12 HES kuruldu. Cevizlik, Yokuşlu, Ayvasıl, Uzundere, Yeşilköy, İkizdere, Kale, İncirli, Saray, Adacami, Hamzabey ve Gürgen HES'lerde yıllık ortalama 830 gigawatt saat elektrik üretimi yapılıyor. Bu HES'lerden bazıları yaz aylarında azalan su miktarı nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow