11 dakikada Türkiye'nin en acı tarihi: 6 Şubat
Hafızalarda, kalplerde tazeliğini ilk gün gibi koruyan 6 Şubat asrın felaketi 1 yılı geride bıraktı. Aynı gün içerisinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 şehri büyük oranda enkaza çevirdi. Şüphesiz en unutulmayansa o felaketin ilk günüydü. CNN TÜRK Yurt Haberler Editörü Buse Türkücü, o gün yaşananları derledi.
65 saniyelik sarsıntı, değişen milyonlarca hayat... 6 Şubat 2023, saat 04:17... Türkiye'nin afet tarihinde bugüne kadar yaşanmış en büyük felaket olarak geçecekti takvimdeki bu rakam. Milyonlar uykuda yakalandı depreme. 13,5 milyon kişi için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Aslında bu tüm Türkiye için geçerliydi. Canını sokağa atmayı başaranlar. Kurtulduklarına bile sevinemeden enkaz altındakiler için çabaladı.
Kahramanmaraş'ta Trabzon Caddesi'nde bir cep telefonundan çekilen bu görüntü yaşanan afetin, acının ve yıkımın belgesi niteliğindeydi. Kentler yıkılmış ve tazeliği yürekleri yakan bir dumanın yükseldiği şehirde sessizliği çığlıklar bozuyordu.
En zoruysa enkaz altındakiler içindi. Çaresizliğin pençesinde canlı canlı beton yığınlarına gömülenler seslerini ulaştırmak için çabaladı.
Yıkılan binalardaki baz istasyonları hasar görmüş, telefon çekmiyor, internet de kullanılamıyordu. Kiminin sesi öldükten sonra ulaştı yakınına. Kimi ise helallik istedi umutlar tükenirken. Ne olduğunun farkına varmadan, her an biri onlara ulaşır umuduyla bekliyorlardı. Şanslı olanların yanında telefonları vardı. Video çekerek ailesine son kez seslenen de oldu. Mesaj atarak yardım arayan da.
Ancak ne bölgeye ulaşmak kolaydı ne de haber alabilmek. Şebekeler çökmüş, yollar da depremin şiddetine dayanamamıştı. Yeni evleneni de vardı. Yarı yıl tatilinde ailesini ziyarete geleni de. Deprem bölgesi ilan edilen 11 şehirde yaşayanlar için hayat geri dönülemez bir şekilde değişti. Üstelik sadece 65 saniyede...
Bu kez sevdikleri insanların tek kelimesini duyabilmek, onları kurtarabilmek için enkaz başlarında umutlu bekleyiş başladı. Asrın felaketinde boyut büyüktü. Hasar almayan neredeyse tek bir bölge yoktu. Zaman ilerliyor, geçen her saniye aleyhte ilerliyordu. İnsanlar kendi çabalarıyla sevdiklerini kendi başlarına yıkılan evlerden kurtarmaya çalışıyordu.
Tek bir canın bile sağ çıktığını görmek isteyenler televizyonlarının, telefonlarının başına kilitlendi. Tüm Türkiye'nin kalbi, aklı, umudu, yıkılan binlerce binanın enkazından gelecek iyi haberlerdeydi. 85 milyon ilk anlardan itibaren "tek yürek" oldu. Gönüllüler yardıma koştu. Arama-kurtarma ekipleri hızlıca harekete geçti.
Ardından 45 saniyelik ikinci deprem vurdu bölgeyi. Bu sefer 7,6 büyüklüğündeydi. Saatler içerisinde bölge 2 deprem felaketiyle sarsılmıştı. Ekipler enkaz altında kurtarma yaparken gelen bu ikinci sarsıntı şok etkisi yarattı. Üstelik bu kez enkaz altında kalanların arasında kurtarma ekipleri de vardı.
Kollar sıvandı. 4. seviye alarm verildi. Sarsıntının ilk şoku atlatıldıktan hemen sonra tüm Türkiye seferber oldu. Felaketin ilk günü belki de en ağırıydı. Ve o ilk gün belki de 1 ay sürecekti. Ve her an yeni bir şehirden gelen haberle nasıl depremin değil, binanın öldürdüğüne şahit olunuyordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü