10 soruda cumhurbaşkanlığı seçimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi için 14 Mayıs’ı işaret etmişti. Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? 10 soru 10 cevap ile o süreci derledik.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri için 14 Mayıs tarihini işaret etmesinin ardından gözler, bu sürecin nasıl işleyeceğine çevrildi. CNN TÜRK Muhabiri Melike Görür, 10 soruda seçim dönemine ışık tuttu.
Soru: Seçimin yenilenmesi kararı nasıl alınır?
Cevap: Aslında seçimin yenilenmesi kararı meclis çoğunluğunun sağlanmasıyla alınabiliyor. Eğer mecliste yeterli çoğunluk sağlanamazsa da cumhurbaşkanının da bu kararı alma yetkisi bulunuyor.
Soru: Seçimin yenilenmesi kararı alındıktan kaç gün sonra seçim yapılır?
Cevap: Bu sorunun da cevabı Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60 günlük bir süre gerekiyor ve bu 60 günün ardından ilk Pazar günü seçim gerçekleştiriliyor.
Soru: Seçimin yenilenmesi kararı alınırsa, mevcut cumhurbaşkanının görevi devam eder mi?
Cevap: Evet, eder. Yeni cumhurbaşkanı gelene kadar mevcut cumhurbaşkanı görevine devam eder yasaya göre.
Soru: Seçim yasalarında yapılan değişiklikler ne zaman uygulanır?
Cevap: Bunun için 1 yıllık süre gerekiyor, geçtiğimiz sene 6 Nisan 2022’de seçim kanunu değiştirilmişti. Resmi Gazete’de de yayımlandı ancak yürürlüğe girmesi için de 1 yıllık süre gerekiyor. Bu sebeple de 6 Nisan 2023’ten sonra da yeni seçim kanunu yürürlüğe girecek.
Soru: Seçim yasasındaki değişikliğin uygulanmasında geçen bir yıllık süre için ‘seçimin başlangıç tarihi’ mi, ‘oy verme günü’ mü esas alınır?
Cevap: Bunun için de YSK, yasa değişikliğinin uygulanmasında daha önceki dönemlerde oy verme tarihini esas almıştı ve YSK’nın bu kararı diğer seçimlerde de kullanılacak ve böylece hesaplamalarda oy verme günü esas alınacak.
Soru: Seçim kararı alınmasının ardından YSK’da süreç nasıl işleyecek?
Cevap: Seçim takviminin ilan edilmesinin ardından hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimleri için YSK tek bir takvim hazırlayacak ve süreçler bu takvime göre işleyecek.
Soru: Cumhurbaşkanı seçiminde ilk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, ikinci oylama ne zaman yapılacak?
Cevap: Çoğunluk sağlanamazsa 15 günlük süre gerekiyor. Yani ilk seçimden sonraki ikinci pazar günü ikinci tur seçimi gerçekleştiriliyor ve ikinci turda da birinci turda en çok oy alan iki aday yarışacak.
Soru: Seçime giren siyasi partilerin baraj hesaplaması nasıl yapılacak?
Cevap: Seçimlerde yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7’ye düşürülmüştü. Bu şekilde bir milletvekili dağılımı gerçekleştirilecek.
Soru: Yeni seçim yasasına göre, ittifaktaki kaç parti seçim barajını aşmış sayılacak?
Cevap: İttifakta yer alan partilerin hepsinin yüzde 7’yi geçmesi gerekmiyor. İttifakın aldığı toplam oy oranı, seçim barajı olan yüzde 7’yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler de barajı geçmiş sayılacak.
Soru: İttifak içindeki partilerin milletvekili sayıları nasıl hesaplanır?
Cevap: Oy toplamı genel barajı geçtiği taktirde ittifakı oluşturan siyasi partilerin milletvekili sayıları, ittifakın aldığı toplam milletvekili sayısının her partinin aldığı oy oranına göre dağıtılarak hesaplanacak.
Artık gözler seçim kararının alınmasına ve YSK’nın seçim takvimini ilan etmesine çevrildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bolu'da yangın sırasında 12. kattan atlayan Şevval Şahin hayatını kaybetti! Yoğun bakımdaydı!
Dikkat! Meteoroloji haritayı güncelledi: Kar, buz, sis, sağanak...
Sahte peygamber Gönül Derman Aytimur tutuklandı! Evinden çıkanlar şoke etti...
Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame Beştepe'de
DMM, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'da yanan binayı yıkmak istiyor" iddiasını yalanladı