Türkiye Drone Ligi başlıyor
Türkiye Drone Ligi bu hafta sonu yapılacak ilk yarışla başlıyor. Türkiye Drone Ligi sadece bir yarış değil. Drone severleri, drone öğrenmek isteyenleri ve drone yarışlarını bir araya toplamaya çalışan bir platform. Detayları CNN TÜRK Program Müdürü Ozan Onat anlattı.
Geçen yıl bu tarihlerde dünyada profesyonel düzeyde ilk drone yarışlarının başlamasının arifesinde bir yazı kaleme almış, bu heyecan verici sporun detaylarını anlatmıştım.
2016 yılı içinde ABD’de “Drone Racing League” ve Dubai’de “World Drone Prix” turnuvaları drone tutkunlarını yepyeni bir spor dalı olarak profesyonel düzeyde bir araya getirdi. İlgi o kadar büyük oldu ki ESPN, SKY Sports, ProSieben Maxx gibi dünyaca ünlü televizyon kanalları “Drone Racing League”in televizyon haklarını satın aldılar. Dünyaca ünlü bir sigorta şirketi de ligin ana sponsoru oldu.
O yazıda “Türkiye’de acaba ilk profesyonel yarış ne zaman düzenlenir?” diye sormuştum. Beklentim uzun sürmedi. Türkiye Drone Ligi bu hafta sonu yapılacak ilk yarışla başlıyor. Ben de Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek etkinlik öncesi Türkiye Drone Ligi organizatörlerinden Can Tayfun’la bir araya geldim ve “geleceğin sporunu” konuştum.
Drone yarışlarını son 1-2 yıldır takip ediyorum. Geçen yıl profesyonel düzeyde dünyada ilk kez düzenlenmeye başlandı. Ben Türkiye’ye bu organizasyonların bir şekilde adapte olacağını tahin ediyordum ama açıkçası bu kadar kısa sürede olmasına da şaşırdım. İşin ilginç yanı bir anda iki ayrı organizasyon düzenleniyor. Gelecek hafta da bir başka drone yarışı olacak. Siz nasıl girdiniz bu işe?
Türkiye Drone Ligi üç kişinin bir araya gelerek oluşturduğu bir proje. Ben Can Tayfun, Özge Dede ve Çağrı Baydemir’den oluşan kurucu ortaklarla başladı bu proje.
Türkiye Drone Ligi sadece bir yarış değil. Drone severleri, drone öğrenmek isteyenleri ve drone yarışlarını bir araya toplamaya çalışan bir platform.
Altı bacaktan oluşuyor bu proje. İlki yarış. Diğer bir tanesi eğitim bacağımız. Akademiler başlıyor önümüzdeki aydan itibaren üniversitelerde. İşin bir de merchendasing kısmı var. Marka kıyafetlerimiz hazırlandı, bunu ilk yarışta göreceksiniz. Ayrıca yarışçılara ve drone severlere gelir amaçlı olmayan parça temini yapmaya çalışıyoruz ki, drone parçalarına rahatça ulaşabilsinler. Biliyorsunuz drone yedek parçası ithalatı kolay değil, herkes istediği gibi ithal edemiyor. Tanıtım bacağımız gayet güçlü. Bir de pist bacağımız var. Drone tutkunları mahalli yarışlar düzenlesinler, antrenman yapsınlar diye önce Antalya’da sonra da İstanbul’da lokal pistler yapmaya çalışıyoruz. Tamamen ücretsiz.
Aslında drone olgusunu anlatmaya, öğretmeye ve bu teknolojilerin Türkiye’ye gelişini hızlandırmaya çalışıyoruz. Burada teknik ekipte yaklaşık 15 arkadaşımız çalışıyor ve bunların birçoğu mucit. İthal edilmiş parçaları bir araya getirip kendi dronelarını üretiyorlar. Biz buna destek olmaya çalışıyoruz.
Doğru iki tane yarış var ama bence bu keyifli bir şey. Rekabet iyidir, kaliteyi arttırır. Ama amacımız sadece rekabet değil, umarım ortaklaşa projeler de gerçekleştirebiliriz. Biz tamamen gelişime açık olan bu sporu ilerletmeye çalışıyoruz. Sadece yarış dronecularını değil, tüm dronecuları bekliyoruz. Türkiye’de kullanıcısı 40 bin civarında olan bir kitleden bahsediyorum. Bizim bu kitleyi 200-300 binlere çıkarmamız lazım. Bu kitle içinden biz yarışçı yetiştirelim, onlar da dünyada ülkemizi temsil etsinler.
Drone teknolojisinin Türkiye’de geniş bir kitle tarafından takip edildiğini biliyoruz. Ama daha önce gerçekleşen Drone yarışlarını izlediğim zaman, yüksek beceriye sahip bir pilotluk görüyorum. Türkiye’den başvuru yapanlar bu beceriye sahip pilotlar mı? Bunu nasıl ölçüyorsunuz?
Yarış dronelarının teknolojisi çok yeni. Dronelar ancak son iki senede yarışabilir hale geldi. Askeri ve hizmet droneları biliyorsunuz otonom uçuş özelliklerine sahip. Programlayabiliyorsunuz. Yarış droneları ise tamamen manuel kumandalı. Kumandayı bıraktığınız anda düşer. Kullanması gerçekten çok zor.
Türkiye’de daha önce de bazı yarışlar yapıldı. Hatta o yarışları gerçekleştiren bir arkadaşımız da bizim ekipte. Daha önceki yarışlarda yarışmış kişileri kabul ediyoruz. Ayrıca diğer başvuranların videolarını istiyoruz, nasıl uçtuklarını görüyoruz. Şaşırtıcı bir şekilde İstanbul harici çok fazla yarışmacımız var. İstanbul’da bu hobiyle ilgilenen azmış demek ki. Ama spor haline geldikçe daha çok ilgilenecekler bence.
Sonraki yarışlarda bizim hedefimiz bu seçmeleri önce simülatörle yapmak. Yurt dışında da böyle yapılıyor. Simülasyon oyunlarda belirli seviye gelenler elemeye tabi tutuluyor. Elemelerden sonra da yarışa kabul ediliyorlar.
Şu anda 50’den fazla başvuru var ama biz 32 yarışçıyı kabul etmeyi planlıyoruz. İki de yurtdışından yarışçımız var. Hollanda’dan geliyorlar. Hem çok iyi dronecular hem de çok sempatik insanlar.
Amacımız yurt dışında yapılan bir şeyleri taklit etmek değil, bunu ileri taşımak istiyoruz. Hatta ülkemizde Türkiye Drone Liginin kendi dronelarıyla bu yarışları yapmak istiyoruz. Maalesef şu anda bazı parçaları burada üretemiyoruz. Yine de bu parçaları ithal ettikten sonra kasalarını ve arkadaşlarımızın burada icat ettikleri parçaları bir araya getirerek kendi dronelarımızı yapmak ve sadece onlarla yarıştırmak istiyoruz.
OO: Bu gerçekleşecek ilk yarış. Bundan sonra başka etaplar düzenlenecek. Bu ilk yarışla diğer etaplar arasında nasıl bir bağ var?
Türkiye Drone Ligi altı yarıştan oluşuyor. 6 şehirde koşulacak. Ama finalin yine İstanbul’da olması için çok baskı var. Final İstanbul’da koşulabilir.
İlk yarışımız kapalı alanda yapılıyor. Daha sonraki etaplar açık havada olacak. Her yarışın tabi ki birincisi, ikincisi, üçüncüsü ve ödülleri var. Ama lig usulü olduğu için her yarıştan puan alınıyor. Bunu aynı Formula 1 gibi düşünebilirsiniz. Sezon sonunda birinci olan yarışmacıya 8000 TL ödülümüz var. İkinciye 4000 TL, üçüncüye 2000 TL. Bizim niyetimiz de ilk üçe girenleri yurt dışında yarıştırmak. Sponsorlarımızın da desteğiyle bunu gerçekleştirmek istiyoruz.
Yarıştan başka etkinlikler de olacak sanırım Cumartesi günü…
Evet o gün burası tam bir karnaval olacak. 12-13 sanatçımız sahne alacak. Drone Liginin düzenlendiği hafta aynı zamanda Bilim-Teknoloji Haftası. Biz de içeriye 15-16 adet stand kurduk. İçeride üç boyutlu yazıcılar, sanal gerçeklik gözlükleriyle deneyimler, drone eğitim alanı gibi farklı kategorilerde alanlar yarattık. Teknoloji deneyimleri yaşatılacak. Akşamındaysa bir kutlama partimiz olacak.
Tabi yarış işin vitrini. Onu da en iyi şekilde düzenlemeye çalışıyoruz.
Peki çok teşekkür ediyorum Can Bey, yolunuz açık olsun.
Ben teşekkür ederim.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları