WhatsApp nasıl hacklendi?
Dünyada 1,5 milyar kişi kullanıyor. Önemli bir iletişim uygulaması ama aynı zamanda hayatımızın büyük bir bölümünü işgal ediyor. WhatsApp'tan bahsediyoruz. Hafta içinde internet korsanları tarafından hacklendi. Peki, casuslar neyi hedef aldı, ne yaptı? CNN TÜRK Dış Haber Muhabiri Enver Kaptanoğlu, hazırlayıp sunduğu Dünyadan programında anlattı.
Son yılların en hızlı ve en çok kullanılan iletişime geçme yöntemi. Aramak yerine hemen oradan yazıyoruz. Bazen satırlarca, bazen bir yüz ifadesi ile anlaşıyoruz. Ve bitmek tükenmek bilmeyen şarj katili grup mesajlaşmalarını da unutmamak lazım. Dünyada şu an 1,5 milyar kişi tarafından kullanılan WhatsApp'tan bahsediyoruz. Aramızda kullanmayan yok. Hayatımızı tamamen ele geçiren WhatsApp'la ilgili hafta içi çıkan bir haber, kullanıcıları endişelendirdi. WhatsApp, korsanların hedefinde. İnternet korsanlarının uygulamaya casus yazılım yüklediği belirlendi. WhatsApp'ın sahibi olan Facebook, siber saldırının seçilmiş bir grup kullanıcıyı hedef aldığını duyurdu. Arkasında "ileri seviyede bir siber aktörün" bulunduğunu da açıkladı.
İngiliz The Financial Times gazetesinin iddiasına göre; siber saldırı İsrailli bir güvenlik firması olan NSO grubuna ait bir yazılım ile gerçekleşti. Peki, WhatsApp'a yerleştirilen casus yazılım ile neler yapıldı? Siber saldırganlar, WhatsApp'ın sesli arama özelliğini kullanarak hedef kişinin telefonu çaldırdı. Üstelik bu kişi aramaya yanıt vermemiş olsa bile casus yazılım telefona yerleştirilebildi. Financial Times'taki habere göre; bu kötü niyetli arama, hedef kişinin cihazındaki son gelen aramalar listesinden de silinebildi. Bu nedenle casuslar tarafından hedef alınıp alınamadığımızı göremedik bile.
Pegasus isimli yazılım, hedef bir cihazdan coğrafi konum, mikrofon ve kamera kayıtları gibi özel verileri elde edebilme özelliğine sahip. İsrailli şirket iddialara "NSO teknolojisi, devlet kurumlarının kullanımına yalnızca suç ve terör ile mücadele için yetkilendirilir" yanıtını verdi.
Financial Times, 12 Mayıs'ta İngiltere'de yaşayan bir avukatın telefonunun hedef alındığını ortaya attı. İsmi açıklanmayan avukatın, NSO şirketine dava açan bir grup Meksikalı gazeteci ve hükümet karşıtı isim ile bir Suudi muhalifi temsil ettiği öne sürüldü. 1,5 milyar kullanıcısı bulunan WhatsApp ise uygulamayı güncelleyerek sorunu aştıklarını belirtti.
DÜNYADAN PROGRAMININ DİĞER HABERLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN