Influencerlar hakkında getirilen reklam yasakları
Influencerların fotoğraf, video, mesaj, story veya podcastler ile anlaşma sağladıkları markaların reklamını yapmaları çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Peki, sahtecilik ve algı yaratımının engellenmesi için ne gibi kısıtlamalar getirildi? Avukat Bilal Çelik, sizler için anlattı.
Geçtiğimiz günlerde influencerın sosyal medyada yaptıkları reklam içerikli paylaşımlara hukuki düzenleme getirildi. Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzda, sosyal paylaşım platformlarında influencerın fotoğraf, video, mesaj, story veya podcast paylaşımları ile yaptıkları reklam içeriklerinin nasıl olması ve neleri barındırması gerektiği belirlendi.
Peki, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan bu kılavuzda influencerların uyması gereken kurallar neler? İşte madde madde detaylar:
1- Influencerlar mevzuata aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamazlar.
2- Doktor, diş hekimi veya veteriner hekim gibi eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan insan sağlığı konulu mal ve hizmetlere yönlendirmede bulunulamaz ve tanıtımı yapılamaz.
3- Bir ürün ile ilgili reklam verenden maddi kazanç sağlandığı sürece tüketici izlenimi oluşturulamaz.
4- Reklam veren taraftan hediye edilmiş bir mal veya hizmetin "satın alınmış" izlenimi oluşturulamaz.
5- Bir ürün ile ilgili filtre veya etiket kullanılırsa, görüntüde bu durumun mutlaka belirtilmesi zorunludur.
6- Deneyimleri bulunmadığı ürünlerle alakalı "deneyimlenmiş" algısı oluşturabilecek ticari reklam paylaşımlarında bulunamazlar.
7- sosyal medya aracılığı ile ürünle ilgili iletişim kurmak için sistematik olarak sahte kimlikleri kullanamazlar.
8- Bir ürünle alakalı gerçek dışı araştırma veya test sonuçları gibi iddialarda bulunamazlar. Bu hususlarla birlikte video paylaşımında bulunan influencerlar, "Bu video X markasının reklamlarını içermektedir." gibi beyanlarda bulunmak zorundadırlar.
Bu gerekliliklerin uygulanmaması halinde Reklam Kurulu'nun yapacağı inceleme ve denetimler sonucunda durdurma kararı verebilir, düzeltme yapabilir, idari para cezası veya gerekli görülen hallerde 3 aya kadar tedbiren durdurma cezası verebilmektedir.